Aktivna fantastika | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Aktivna fantastika

Nakladnička kuća Mentor objavila je knjigu spisateljice i prevoditeljice Tatjane Jambrišak naslovljenu 28 milijuna sunaca.

  • A
  • +
  • -

U svojoj osmoj knjizi, autorica je okupila nekoliko desetaka SF novela, kratkih priča i minijatura, uključujući priče tiskane u Ubiqu i godišnjim SFerinim zbirkama, u zbirkama Blog.SF i Bludućnost, a knjiga sadržava i nekoliko ciklusa lirskih proza i ciklus pjesama te novelu DžankKratka priča 28 milijuna sunaca izvorno je tiskana u Zarezu br. 222 (2008) i može se pročitati ovdje.

Tatjana Jambrišak, spisateljica, prevoditeljica, nakladnica i dugogodišnja urednica SFeraKonskih zbirki, aktivna je članica SFere, najstarijeg društva za znanstvenu fantastiku u regiji, od 1987. godine, a čak je 15 godina bila glavna organizatorica Dana znanstvene fantastike u Zagrebu, poznatoga SFeraKonaOsim što se bavi organizacijom SF konvencija, u žanru sudjeluje kao spisateljica, urednica i ilustratorica. Upravo je za ilustracije osvojila svoju prvu SFERU, najprestižniju nagradu na domaćoj žanrovskoj sceni.

Jambrišak je ipak najplodnija kao autorica: napisala je tridesetak pripovijedaka različite dužine koje su objavljene u različitim časopisima i zbirkama. Izašla je iz žanra 2007. godine objavivši troknjižje: Slova iz snova (pjesme), Blogomdana (kolumne i blogovi) i Nikad bivša (kratke priče). Nakon uspjeha ovih zbirki objavljuje zbirku lirskih zapisa Sjaj (2009), zbirku putopisa Plutanja (2011) te rasprave o rodnim razlikama Šaputanja (2011). Za tri priče – Duh novog svijeta, Crveno i crno te Ima li bolje zabave, moje dame – osvojila je nagradu SFERA, kao i za zbirku pjesama Slova iz snova.

ubiq / najboljasi.com

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.01.2014