Aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvu | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvu

Autonomni centar i Mreža mladih Hrvatske provode projekt ACTivni mladi u Međimurju, s ciljem osnaživanja mladih za aktivno sudjelovanje u razvoju lokalne zajednice.

Pripremila: Martina Domladovac
  • A
  • +
  • -

Autonomni centar- ACT u partnerstvu s Mrežom mladih Hrvatske, a uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, provodi projekt ACTivni mladi u Međimurju. Cilj je projekta osnažiti mlade te članove udruga i savjeta mladih za aktivno sudjelovanje u razvoju lokalne zajednice. Mladima se želi pružiti znanje kako bi sami oblikovali stavove o problemima koji ih se tiču te se u skladu s time uključili u njihovo rješavanje.

Mreža mladih Hrvatske (MMH) savez je udruga mladih i za mlade koji osnažuje mlade za aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvu, doprinosi razvoju kvalitetnih politika za mlade i civilnog društva. U svom radu zastupa članice i teži djelovati u interesu svih mladih putem umrežavanja, zagovaranja, informiranja, neformalnog obrazovanja i istraživanja, zalažući se za suradnju s tijelima javne vlasti, odgojno obrazovnim i znanstvenim institucijama, akterima civilnog društva i medijima. Krajnji cilj organizacije društvo je koje odgovara na potrebe mladih i afirmira njihove potencijale.

Da bi naučili kako dobiti priliku za sudjelovanje u procesu kreiranja i provođenja lokalne politike za mlade, nužno ih je osnažiti kroz davanje mogućnosti, vještina, znanja, iskustava, razvoja, ali i adekvatne potpore, što se želi postići ovim projektom. Također, održat će se savjetovanja za udruge i Savjete mladih o uspostavi volonterskih programa, rada s volonterima, osobnim koristima volontiranja, kao i zajednička volonterska akcija svih uključenih u projekt. S obzirom na to da umrežavanje olakšava suradnju i traženje partnera te povećava socijalni kapital, provest će se mapiranje udruga i Savjeta mladih kako bi se dobio jasniji uvid u sve udruge mladih koje su aktivne u Međimurskoj županiji, a mladima koji se bave sličnim područjem omogućiti upoznavanje s njihovim kolegama. 

Projekt je namijenjen mladima koji su članovi ili volonteri udruga i savjeta mladih, a prva aktivnost su četiri cjelodnevne radionice koje će održati  iskusni treneri iz Mreže mladih Hrvatske, na teme politike za mlade, politička pismenost i rad s mladima, javno zagovaranje i razvoj zajednice, koje će se održati 26. i 27. veljače te 4. i 5. ožujka 2016. od 9 do 15 sati u Multimedijskoj dvorani Autonomnog centra- ACT. Prijave za sudjelovanje na radionicama i uključivanje u projekt otvorene su do 23. veljače, a zainteresirani se mogu prijaviti putem obrasca

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 11.02.2016

VEZANE VIJESTI

Situacije pune odgovornosti

Pripremila: Matija Mrakovčić
Kreativni fond mladih UZGON osmišljen je kao inovativni i održivi model financiranja projekata mladih u trima županijama: Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Gradu Zagrebu.

Mreže uzajamne podrške

Piše: Matija Mrakovčić
Ured za udruge predstavio je mobilnu aplikaciju kojom se želi povećati vidljivost udruga u lokalnoj zajednici te osnažiti sudjelovanje građana u aktivnostima koje udruge provode.

Profit kao javni interes

Piše: Matija Mrakovčić
Iako su udruge koje obavljaju gospodarsku djelatnost obveznice poreza na dobit, nova odredba Zakona omogućila je pokretanje neobaviještene i nezainteresirane porezne mašinerije.