Aktualne teme i neobični događaji | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Aktualne teme i neobični događaji

U natjecateljskom programu Sarajevo Film Festivala bit će prikazano pet hrvatskih dokumentarnih filmova, te po jedan igrani i kratkometražni film.

Obrana i zaštita redatelja Bobe Jelčića bit će prikazana u natjecateljskom programu igranog filma, dok će Sin Ivana Sikavice biti prikazan u natjecateljskom programu kratkometražnog filma. Obrana i zaštita, u produkciji tvrtke Spiritus Movens, odvija se u suvremenom Mostaru, a prati jedan dan u životu sredovječnog muškarca Slavka koji bi trebao ići na pogreb svome starom prijatelju Đulagi.

U natjecateljskom programu kratkometražnog filma bit će prikazan Sin, film koji govori o odnosu oca i sina, a pokušava odgovoriti na pitanje može li ih jedan trening otrijezniti i ponovo povezati. Glavne uloge u filmu odigrali su Goran Radaković i Matija Čigir, a film je prikazan kao dio omnibusa Zagrebačke priče vol. 2 u produkciji Propeler Filma.

U službenoj selekciji dokumentarnog filma Sarajevo Film Festivala nalazi se pet hrvatskih naslova. U natjecateljskom programu bit će prikazani Autofocus Borisa Poljaka, U braku sa švicarcem Arsena Oremovića, Gangster te voli Nebojše Slijepčevića, Presuda Đure Gavrana, dok će izvan konkurencije biti prikazana Okupacija, 27. slika Pave Marinkovića.

Autofocus redatelja Borisa Poljaka kratkometražni je dokumentarni film o Crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća, koju svake godine posjete brojni turisti. Smještena na slikoviti brežuljak, kamera ovo mjesto pretvara u svojevrsnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju neobični događaji, a u kojima turisti postaju glumci u predstavi. U braku sa švicarcem redatelja Arsena Oremovića govori o aktualnoj temi kredita u švicarskim francima, a prati sudbine ljudi koji su postali žrtve svojih kredita. Film donosi objašnjenja stručnjaka o financijskim, pravnim i političkim aspektima problema te stav banaka i političara.

U istome će programu također biti prikazani i dokumentarna uspješnica Nebojše Slijepčevića Gangster te voli koja je nedavno prikazana i u natjecateljskom programu dokumentarnog filma na Karlovym Varyma te Presuda, kratkometražni dokumentarni film Đure Gavrana koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu.

Izvor: HAVC

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.07.2013