Alati komuniciranja kritičkog sadržaja | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Alati komuniciranja kritičkog sadržaja

Suvremena plesna umjetnica Ana Kreitmeyer, koristeći ART-ACT-BOX objekt pokretima i riječima, s publikom "izvodi izložbu".

02.06.2017 , Šibenik - Gradska knjižnica
  • A
  • +
  • -

U petak, 2. lipnja u 18 sati u Knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku održava se izvedba ART-ACT-BOX. Projekt Izvedba izložbe: ART-ACT-BOX osmišljen je i inicijalno izveden 2016. godine od strane vizualne umjetnice Andreje Kulunčić u sklopu projekta Performing the Museum, inicijative četiri muzeja, Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, Fondacije Antoni Tapies iz Barcelone, Koruške galerije likovnih umjetnosti iz Slovenj Gradeca i Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine iz Novog Sada.

ART-ACT-BOX je objekt koji sadrži lako rasklopive rekvizite za izvedbu izložbe. Sadržaj je sastavljen na osnovu metoda i materijala koje su umjetnici koristili kao dio institucionalne kritike, aktiviranja zajednice ili publike te kritike društveno-političkog sustava tijekom 60-tih i 70-tih. Umjetnički radovi iz kojih su metode i materijali izvedeni, odabrani su iz zbirki i arhiva četiri muzeja koji sudjeluju u projektu.

Izvođačica, suvremena plesna umjetnica Ana Kreitmeyer, koristeći ART-ACT-BOX objekt, zajedno s publikom "izvodi izložbu". Objekt time postaje ujedno i rekvizit izvedbe.

Cilj je publici približiti navedenu umjetničku praksu i predstaviti kreativne alate za stvaranje i komuniciranje kritičkog sadržaja, prezentirajući umjetničke metode (npr. prijedlozi za akcije u javnim prostorima, izložbe-akcije, teorijske instalacije, arte utile, direktni rad, performansi, manifesti, geste tijelom i sl.) i jednostavne umjetničke materijale (ogledalo, selotejp, trake u boji, olovka, flomaster, baterijska lampa, kocke od kartona, razglednice i sl.) kroz interaktivnu izvedbu. Plesna umjetnica prema prethodno razrađenoj koreografiji, uzimajući elemente iz kutije sklapa dijelove izložbe, svojim gestama izvodi dio umjetničkih radova i uključuje publiku kao žive dijelove koreografije. Trajanje izvedbe je oko 45 minuta.

Broj sudionika ograničen je na 15 pa vas molimo da se prijavite na mail adresu.

Izvedba i dijelovi kutije osmišljeni su na osnovu odabranih umjetničkih procesa sljedećih umjetnika/ca i umjetničkih grupa: grupa TOK, Grupa šestorice autora, Pino Poggi, grupa KÔD, Bogdanka Poznanović, grupa Bosch+Bosch, Art & Language i Lygia Clark.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 23.05.2017