Alati za istraživanje | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Alati za istraživanje

Izložba Vitra Drinkovića Povratna informacija 1.2 nastavak je na autorovo dugogodišnje istraživanje komunikacije i percepcije kroz spoj umjetnosti, znanosti i tehnologije.

31.01.2019 - 18.02.2019 , Zagreb - Galerija Šira
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 31. siječnja u 19 sati u Galeriji Šira, otvorenje je samostalne izložbe Vitra Drinkovića pod nazivom Povratna informacija 1.2.

Izložba Povratna informacija 1.2 nastavak je na autorovo dugogodišnje istraživanje komunikacije i percepcije kroz spoj umjetnosti, znanosti i tehnologije. Sastoji se od tri interaktivna rada koji služe kao alati za istraživanje posjetiteljevog odnosa sa sobom i svojim okolišem. Prvi rad pokrenut je disanjem i znojenjem korisnika te pokazuje utjecaj okoliša na naše biološke procese. Drugi služi kao komunikacijsko sučelje između čovjeka i biljke. Treći je postavljen u izlog galerije te putem umjetne inteligencije i sustava raspoznavanja lica uspostavlja diskurs s ulicom.

Vitar Drinković rođen je u 1983. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2008. godine, te na Odsjeku za animirani film i nove medije 2014. godine. Sudjelovao na studentskim razmjenama i rezidencijama u Sjedinjenim Američkim državama, Velikoj Britaniji, Češkoj i Francuskoj. Djeluje na sjecištu tehnologije, znanosti i umjetnosti. Proteklih nekoliko godina istražuje načine stvaranja uvjeta za promjenu percepcije svakodnevne stvarnosti. Koristeći se raznim interaktivnim skulpturama, napravama, izumima i instalacijama kao posrednicima u komunikaciji, stvara novi kontekst za osjetilnu i misaonu spoznaju svakodnevice. Izlagao je samostalno (18) i na skupnim izložbama (48) u Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Bugarskoj, Austriji, Češkoj, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Francuskoj. Dobitnik je nekoliko nagrada, priznanja i stipendija.

Kao popratni događaj izložbe, u ponedjeljak, 18. veljače s početkom u 18 sati prof. Tomislav Pučić, klinički psiholog KBC-a Osijek održati će predavanje na temu Upotreba povratne informacije u tretmanu kognitivnih smetnji i somatskih poremećaja.

Bio i Neurofeedback tretmani predstavljaju nefarmakološki pristup u liječenju različitih neuroloških, psihijatrijskih ali i razvojnih problema. Postupak se zasniva na neposrednoj prezentaciji fizioloških signala (otkucaja srca, napetosti mišića, brzina protoka krvi i dr.) s ciljem da osobe bolje nauče ovladati vlastitim funkcioniranjem. Tretmani se koriste najčešće u kognitivnoj rehabilitaciji (vježbe pažnje, koncentracije i kratkoročnog pamćenja) ali i u tretmanu psihosomatike (glavobolje, vrtoglavice i dr). Tretmani nisu zamjena za klasično farmakološko liječenje već predstavljaju nadopunu standardnom liječenju.

Izložbu možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 11-13 sati; 18-20 sati, subotom: 11-13 sati) do 18. veljače 2019., te tijekom Noći muzeja 2. veljače od 18 sati do ponoći.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 31.01.2019