Albanija u tekstu, Albanija u Booksi | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Albanija u tekstu, Albanija u Booksi

Već desetu godinu za redom, Udruga za promicanje kultura Kulturtreger i klub Booksa organiziraju Reviju malih književnosti.

Arian Leka, FOTO: abcnews.al

  • A
  • +
  • -

Revija malih književnosti je književni festival na kojem se predstavljaju suvremeni autori iz zemalja regije (od Austrije do Grčke) koji su u svojim matičnim zemljama prepoznati kao kvalitetni i relevantni, ali čija djela nisu objavljena u Hrvatskoj. Revija je hrvatskoj čitateljskoj publici dosad predstavila autorice i autore mlađe generacije iz Bosne i Hercegovine (2005), Slovenije (2006), Crne Gore (2007), Bugarske (2008), Srbije (2009), Rumunjske (2010), Kosova (2011), Grčke (2012) i Makedonije (2013.) 

Ove će se godine, 15. i 16. listopada, u Booksi predstaviti književnici i književnice iz Albanije. Od svih književnosti jugoistočne Europe, albanska je književnost u Hrvatskoj najmanje poznata. Izuzev velikana, nobelovca Ismaila Kadarea, u Hrvatskoj gotovo i nema objavljenih albanskih autora. "Čitateljska publika, bila ona 'obična' ili ona koja se profesionalno bavi knjigom, zna jako malo ili ništa o tome o čemu se piše u Albaniji, koje teme zaokupljaju tamošnje autore, što to točno podrazumijeva baviti se pisanjem u Albaniji danas, koliko je situacija u književnom stvaralaštvu pa i izdavaštvu slična ili drugačija od one s kojima se nose ostale zemlje u regiji", najava je ovogodišnje Revije koju organizira Udruga za promicanje kultura Kulturtreger.

Svoje će odgovore na ova pitanja ponuditi šestoro autorica i autora, odnosno četiri gošće i dva gosta ovogodišnje Revije - Eljan Tanini, Lisjana Demiraj, Gresa Hasa, Sabina Veizaj, Lindita Komani i Arti Lushi. Osim njihovih, u katalogu ovogodišnje Revije naći će se i tekstovi Lindite Arapi, Fluransa Ilie, Dariena Levanija, Albane Nexhipi, Mariklene Niço i Edona Qesarija. Odabir upravo ovih književnih imena za Reviju je odradio književnik, osnivač međunarodnog književnog festivala Poeteka i urednik istoimenog časopisa, Arian Leka. Tekstove albanskih autorica i autora preveo je ugledni pisac i profesor Skhelzen Maliqi, a vizualni identitet festivala potpisuje Zoran Đukić.

Biografije pisaca potražite ovdje, a program na službenim stranicama Bookse.

Izvor: Booksa

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 06.10.2014