Alternativni projekcijski prostori | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Alternativni projekcijski prostori

Tijekom jeseni potražite Festival dokumentarnog rock filma DORF i u svome gradu.

FOTO: DORF Facebook

  • A
  • +
  • -

Od 2007. godine Festival dokumentarnog rock filma DORF gostovao je u 67 gradova u 6 država, a lista je svake godine bogatija za novo premijerno prikazivanje filmova s festivala. Udruga ljubitelja filma RARE, organizator festivala, zajedno s autorima i producentima glazbenih dokumentaraca reprizno promoviraju festival i ovaj zanimljivi dokumentarni podžanr. Suradnjom s lokalnim partnerima DORF već osmu godinu dovodi glazbeni dokumentarni film te popratne programe u gradske i kino dvorane, koje uglavnom prikazuju komercijalne naslove, te njihovu standardnu publiku upoznaje s novim, drugačijim programima. 

"Glazbeni dokumentarni film rijetko se nalazi na prioritetnoj listi lokalnih prikazivača jer generira daleko manji profit od hollywoodskih kino hitova. Aktivnom suradnjom s lokalnim partnerima te organizacijom dodatnih programa (diskusije, radionice, slušaonice, izložbe, koncerti, razgovori s autorima...), DORF dovodi dokumentarni glazbeni film u središte prikazivačke djelatnosti jednog mjesta, ali i razvija dodatne aktivnosti u alternativnim projekcijskim prostorima. Rezultati su iz godine u godinu sve bolji i sve više posjetitelja prati ove projekcije i popratne sadržaje", ističe Toni Šarić iz udruge RARE.

U rujnu DORF će se predstaviti u Hrvatskom domu u Kostajnici, a malo poslije i u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku, u suradnji sa Sisak eco film festivalom koji će u Vinkovcima gostovati krajem listopada. Potom se 19. rujna predstavlja u Društvenom centru Rojc u Puli, u vikend-paketu s izložbom plakata Igora Hofbauera, uz goste iznenađenja. U partnerstvu s Kreativnim studijem VANIMA, s kojima RARE surađuje na platformi EDIT-Comics koju financira Zaklada Kultura nova, već tradicionalno se predstavlja ovogodišnji program u Varaždinu, 10. i 11. listopada u novom Kinu Galerija. U popratnom programu je najavljena izložba koncertnih fotografija nagrađivanog Saše Huzjaka.

U listopadu će se DORF premijerno predstaviti u Vrbasu i Šapcu, a do kraja godine i u Koprivnici, Dubrovniku, Slavonskom Brodu i Čakovcu. Veliko makedonsko predstavljanje organizirano je u studenom, na Festivalu europskog filma Cinedays u Skoplju. Također, organizatori pozivaju sve zainteresirane za suradnju i razmjenu programa, a javiti se možete na adresu elektroničke pošte. Više o gostovanjima DORF-a potražite ovdje, a stalni program u vinkovačkom Centru znanja ovdje.

M.M. / DORF

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.09.2014