Aluzije na stoljeće migracija | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Aluzije na stoljeće migracija

Izložbom Crne zastave (Izmještanja) umjetnica Neli Ružić govori o dugotrajnoj povijesti migracija u trenutku kada one predstavljaju presudno političko pitanje.

08.12.2018 - 22.12.2018 , Zagreb - Galerija SC-a
  • A
  • +
  • -

U subotu, 8. prosinca u 20 sati u Galeriji SC otvara se izložba Crne zastave (Izmještanja) umjetnice Neli Ružić.

Kako stoji u predgovoru Janke Vukmir, "u Galeriji SC monovolumenski izložbeni prostor u većem je svoje dijelu ispunjen zastavama obješenima s visokog plafona sve do poda stvarajući statični, scenografski ambijent. Zastave su usidrene uz tlo kamenjem koje ih drži u mjestu. Kamenje je veliko, grubo, zemljanih boja, iz umjetničinog zavičaja, sa otoka Šolte, asocira na ruralno i u kontrastu je sa scenom u kojoj se nalazi i čistoćom izlagačkog prostora. Ambijent je teatralno osvijetljen reflektorom dovoljno oštrim da prostor među zastavama postane tamno zasjenjen, a u tim zamračenim poljima na tlo su položeni korišteni i stari kovčezi koji su samo toliko razjapljeni da iz njihove nutrine proviruje nešto malo svjetlosti".

Takvim minimalnim sredstvima autorica nastoji aludirati na društvene, političke i migracijske teme koje obilježevaju zadnjih stotinu godina. U trenutku kada su migracije presudno političko pitanje, Ružić progovara o njihovoj trajnosti, o kontinuiranom odlaženju i napuštanju kakvo je i sama prošla. 

Neli Ružić rođena je 1966. godine u Splitu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1990. godine, a postdiplomski je studij završila na Facultad de Artes, UAEM u Meksiku 2013. godine. Krajem devedesetih godina odlazi u Meksiko te od 2003. do 2012. godine predaje na ENPEG La Esmeralda u Mexico Cityju. Dobitnica je više nagrada i stipendija. Imala je niz samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim izložbama, projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Njezini su radovi dio više muzejskih i galerijskih kolekcija Galerija. Od 2013. predaje u Školi likovnih umjetnosti Split gdje je od 2014.do 2018. voditeljica Galerije Škola. Vanjska je suradnica u zvanju docenta na Slikarskom odsjeku Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Izložba je otvorena do 22. prosinca.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 06.12.2018