Ambiciozan odgovor na stambenu krizu | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Ambiciozan odgovor na stambenu krizu

Druga večer nove sezone filmskog ciklusa Stanovanje na filmu donosi animirani film Ježeva kuća i cjelovečernji mjuzikl Grad trešanja.

13.07.2018 , Zagreb - Trešnjevački plac

Druga večer nove sezone filmskog ciklusa Stanovanje na filmu kustosice Petre Belc donosi animirani film Ježeva kuća Eve Cvijanović i cjelovečernji mjuzikl Grad trešanja Gerbera Rappaporta. Projekcije se odvijaju na Trešnjevačkoj tržnici u petak, 13. srpnja u 21 sat.

"Sredinom 1950-ih godina u Moskvi je izgrađeno stambeno naselje Čeremuški (Черемушки, ili u slobodnom prijevodu — Grad trešanja) koje je u kratkom roku postiglo međunarodnu reputaciju i preraslo u  "metaforu modernosti". Ubrzo je i mnogo drugih sovjetskih gradova počelo graditi svoje četvrti 'trešnjinih stabala', jednostavnog dizajna s dovoljno prostora među zgradama omeđenima zelenilom, dječjim parkovima i cjelovitom infrastrukturom. Bio je to ambiciozan odgovor na poslijeratnu stambenu krizu: ove su petokatne zgrade od betonskih panela predstavljale rješenje stambenog pitanja za više od stotinu milijuna ljudi diljem Sovjetskog saveza. Društveni značaj četvrti Čeremuški upisao se u kulturnu povijest SSSR-a i kroz tročinsku operetu Moskva, Čeremuški (1958) skladatelja Dmitrija Šostakoviča, koju je četiri godine kasnije ekranizirao Gerbert Rappaport pod kraćim nazivom Čeremuški. Rappaportov satiričan mjuzikl natopljen je neobično naglašenim pastelnim bojama i estetiziranim kazališnim dekorima, na čijoj formalnoj pozadini devetoro Moskovljana kroz zanesenu pjesmu i ples pričaju o svojim bolima i ushićenjima dok pokušavaju osigurati stambeno mjesto u novoizgrađenom naselju. Film je u svoje vrijeme postigao izuzetan uspjeh među publikom, a pored scenaristički duhovito artikuliranog prikaza oportunizma sovjetskih birokrata, Šostakovič u Čeremuškom citira sovjetsku popularnu i klasičnu glazbu, ali unosi i dijelove svojih ranijih (neobjavljenih) skladbi.

Prošle je godine moskovska Duma jednoglasno odobrila rušenje ovih stambenih blokova diljem Moskve u okviru svog 'programa renovacije' stanovanja u gradu, čime je dovela u pitanje i domove gotovo dvaju milijuna građana koji trenutno nastanjuju popularno nazvane 'hruščovke'. Ono što je nekoć bilo sinonim boljeg života i obećanje budućnosti utopijskog besklasnog društva, danas je postalo neželjeni relikt Sovjetskog saveza i metafora građevinskih malverzacija. No mnogi stanovnici betonskih petokatnica unatoč njihovoj materijalnoj dotrajalosti ne žele se odreći svojih voljenih domova. 'Ma kakav bio moj rodni prag, on mi je ipak mio i drag' rekao je Ježurka Ježić u jednoj od najljepših jugoslavenskih slikovnica za djecu autorâ Branka Ćopića (tekst), a animirana ekranizacija ove poeme u režiji Eve Cvijanović bit će uvod u zadnju projekciju filmskog ciklusa posvećenog stanovanju na filmu", piše Petra Belc.

Filmski program Stanovanje na filmu dio je programa Umjetnici za kvart kustoskog kolektiva [BLOK]

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 12.07.2018