Američki underground film | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Američki underground film

Pokret filmaša, New American Cinema, promijenio je percepciju filmske umjetnosti, vrativši je njenim estetskim korijenima i eksperimentu.

15.11.2012 - 17.11.2012 , Rijeka - Art-kino Croatia
  • A
  • +
  • -

Program Američki underground film, poznatiji kao New American Cinema prikazat će se u Art-kinu Croatia u četvrtak i petak, 15. i 16. studenog. Ulaz je slobodan.

Selektor programa Ivan Paić predstavit će američki underground film povodom 50-te obljetnice Manifesta pokreta (The First Statement of the New American Cinema Group, 1962). Pokret filmaša, takozvani New American Cinema, promijenio je percepciju filmske umjetnosti, vrativši je njenim estetskim korijenima i eksperimentu. Buntovni artistički i avangardni pokret, nastao početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća u Americi, omogućili su i autori prisutni u programu koji se prikazuje u Art-kinu.

Program američkog underground filma podijeljen je u tri dijela. Prvi dio, Vizualni ritam i medijska istraživanja, glazbeno-likovnog je karaktera i sastoji se od osam kratkih avangardnih filmskih naslova koji pokrivaju razdoblje od 1947. do 1982. godine. Pseudo-dokumentaristički pristup obuhvaća tri neobična kratkometražna filma, među kojima se posebni ističe Necrology, kultni kratkometražni uradak Standisha Lawdera koji prati lica anonimnih putnika na glavnoj stanici New Yorka. Posljednji dio programa, Beat-književnost i filmski medij, završava 35-minutnim filmom The End Christophera Maclainea o beat generaciji u San Franciscu 1950-ih.

Raspored programa možete pronaći ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.11.2012