Američko proljeće | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Američko proljeće

American Spring, video rad Marka Markovića o proljetnim protestima u New Yorku, bit će prikazan u Montrealu. 

  • A
  • +
  • -

U sklopu manifestacije Videozones Montreal/Brooklyn, umjetnik Marko Marković će izložiti svoj novi video American Spring snimljen za vrijeme trajanja pokreta Occupy Wall Street, u proljeće 2012. godine u New Yorku. Ovo proljeće Marković je 90 dana kamerom slijedio mase nezadovoljnih, fokusirajući se izražajnost različitih grupa prosvjednika koji su protestirali za bolja radničkih prava, pravedniju ekonomsku politiku i ljubav. Markovićev video tako je postao bitan dokument američkog masivnog protivljenja trenutnom društvenom poretku i njegovim vrijednostima. American Spring odiše revoltom i protestom te kroz prikaz ove kolektivne akcije propituje trenutno stanje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Projekt Montréal/Brooklyn prvi je umjetnički događaj nakon više od desetljeća, u okviru kojeg kojeg ova dva grada ukrštavaju svoje dvije izuzetno dinamične scene suvremene umjetnosti te kroz niz izložbi otkrivaju međusobne kulturne sličnosti. Videozones, kompilacija video radova sedam montrealskih umjetnika i šest umjetnika iz Brooklyna, jedinstveno je istraživanje formalnih i narativnih dimenzija pokretne slike sa zvukom, vremenom, arhivskom građom, krajolikom i izvedbom koji služe kao blokovi za izgradnju kompozicije. Ovi kratki video radovi tematiziraju politiku, popularnu kulturu, filmsku imaginaciju i poetske slike. Uz Markovića na izložbi sudjeluju i Sophie Belair Clément, Olivia Boudreau, Robert Boyd, Jacynthe Carrier, Michel de Broin, Pascal Grandmaison, Tatiana Istomina, Elisa Kreisinger i Marc Faletti, Frédéric Lavoie, Aude Moreau, Rosemarie Padovano i Celia Rowlson-Hall. Kustosi izložbe su La Fabrique d'expositions i Boško Bošković.

Marko Marković rođen je u Osijeku, 1983. Diplomirao na UMAS, Split. Osim slikarstva bavi se i drugim medijima: videom, instalacijama, performansima, akcijama i intervencijama. Sudjelovao je na brojnim izložbama, radionicama, festivalima i tribinama u zemlji i inozemstvu. Glavni je organizator festivala Dani otvorenog performansa u Splitu – DOPUST. Dobitnik je nagrade Radoslav Putar za 2011 godinu. Više o umjetniku pronađite ovdje

Izvor: MM

 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 18.10.2012

VEZANE VIJESTI

Što je Cisti Provo Markovićev nož?

Marko Marković izlaže na jumbo plakatu.

Kompozicija za deset noževa

Nakon rada Sharpening multimedijalni umjetnik Marko Marković njujorškoj se publici predstavlja s The Knife Orchestra.