Analiza i kritika poduke iz potrošnje | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Analiza i kritika poduke iz potrošnje

Iz tiska izlazi knjiga Maše Grdešić Cosmopolitika: Kulturalni studiji, feminizam i ženski časopisi.

Knjiga Cosmopolitika autorice Maše Grdešić, u izdanju nakladničke kuće Disput, s jedne strane predstavlja uvod u teorijsko područje feminističkih kulturalnih studija, a s druge nudi čitanje čitanje konkretnog proizvoda popularne kulture namijenjene ženama - hrvatskog izdanja časopisa Cosmopolitan.

Feministički kulturalni studiji u prvom su redu proizašli iz djelovanja Ženske radne grupe Centra za suvremene kulturalne studije u Birminghamu, gdje su krajem 1970-ih istraživačice u središte rasprave smjestile problem roda postavljenjem i danas aktualnih teorijskih pitanja o vezi feminističkog akademskog rada i aktivizma, roda i klase, privatnog i javnog te potrošnje i prozvodnje.

Takav se pristup pokazao osobitno primjenjivim kada je riječ o analizi ženske popularne kulture u suvremenom hrvatskom kontekstu.Krajem 1990-ih dominantni tranzicijski identiteti tek su se počeli snažnije vezivati uz potršnju te je Cosmopolitan u domaći kontekst ušao u pravom trenutku da hrvatske čitateljice poduči potrošnji. Cosmopolitan se i sam uskoro morao suočiti s konkurencijom na na hrvatskom tržištu ženskih časopisa, pri čemu je posebno važan njegov rivalski odnos s lokalnim izdanjem Ellea. Analiza tog "privida konkurencije" pokazuje da se ovi časopisi razlikuju jedino po načinu na koji pristupaju prezentaciji proizvoda namijenjenih potrošnji. Potrošačka kultura tako djeluje u smjeru brisanja svake bitne razlike između ta dva časopisa, kao što se svaki pokušaj feminističkog aktivizma unutar njihovih korica utišava dominantnim pozivom na potrošnju koji časopise s golemim političkim potencijalom u konačnici pretvara u prodajne kataloge.

Maša Grdešić rođena je 1979. godine u Zagrebu. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu diplomirala je komparativnu književnost i hrvatski jezik i književnost te 2010. doktorirala. Zaposlena je na Odsjeku za komparativnu književnost. Bavi se teorijom pripovijedanja, kulturalnim studijima i feminističkom teorijom. Bila je članica redakcije Quoruma, suradnica je Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i Centra za ženske studije. Članica je Programskog odbora znanstvenog skupa "Zagorka – život, djelo, naslijeđe".

Izvor: Disput

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 17.04.2013