Analiza procesa kapitalističke restauracije | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Analiza procesa kapitalističke restauracije

U završnom dijelu ciklusa Zaglavljeni na periferiji u Beogradu će predavanja održati Boris Kagarlitsky i John Milios.

  • A
  • +
  • -

Tijekom 2013. godine Centar za politike emancipacije u suradnji s Domom omladine Beograda i uz podršku Rosa Luxemburg Stiftunga organizirao je seriju predavanja pod zajedničkim nazivom Zaglavljeni na periferiji: analize procesa periferizacije i kritike tranzicionog diskursa.

Program je ciljao analizirati procese kapitalističke restauracije koji su proizveli periferizaciju privreda i društava istočnoeuropskih postsocijalističkih zemalja. Kroz seriju predavanja i razgovora inzistiralo se na kritici "tranzicijskih" i "eurointegracijskih" procesa iz perspektive ljevice, kako bi se osvijetlile postojeće pozicije i uloge ovih zemalja unutar globalnog kapitalizma, ali i promislile moguće alternative sadašnjem stanju.

Predavanja koja će 9. studenog u 18, odnosno u 20 sati održati Boris Kagarlitsky i John Milios bit će ujedno i posljednja iz ciklusa u sklopu kojega su tijekom ove godine predavanja održali Primož Krašovec, Asbjørn Wahl, Ursula Huws, Catherine Samary, Goran Musić, Michael A. Lebowitz, Hilary Wainwright, Anita Tolić, Bercan Aktaş i Dinko Kreho.

Boris Kagarlitsky će u okviru odgovora na pitanje zašto ekonomska kriza još uvijek ne dovodi ni do kakve ozbiljne društvene promjene govoriti i o obnovi i razvoju kapitalizma u Rusiji, imperijalističkim aspiracijama post-sovjetskog režima, ali i o lijevim popzicijskim pokretima u toj zemlji. S obzirom da je Srbija i dalje djelomično zaglavljena između Bruxellesa i Moskve, značajno je čuti suvremene političke analize jednog od najznačajnijih ruskih lijevo orijentiranih društvenih znanstvenika i aktivista. 

John Milios će se u svom predavanju koncentrirati na teme europske ekonomije i političkih mogućnosti unutar zemalja europske jezgre i periferije. On će analizirati procese periferizacije i posljedice financijske krize, kao i perspektive krize eurozone. Govorit će i o mogućim alternativama europske ljevice, s posebnim naglaskom na grčku Sirizu.

Izvor: CPE

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 07.11.2013