Anarhija je moguća | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Anarhija je moguća

Izdavačka kuća Što čitaš? objavila je prijevod knjige Petera Gelderloosa Anarchy Works koja donosi niz primjera anarhijskog i anarhističkog djelovanja, organiziranja i življenja.

  • A
  • +
  • -

Knjiga američkog autora Petera Gelderloosa, prijevodno naslovljena Anarhija je moguća: primjeri anarhije u praksi, na jednak način može biti zanimljiva onome tko uopće nije upoznat s anarhističkim idejama i onome tko već dobro poznaje te ideje. Knjiga donosi jasne primjere iz prakse na kojima možemo učiti i još jednom potvrditi kako ono za što govore da "nije moguće" funkcionira puno duže od društvenog uređenja u kojem živimo danas.

Rašireno je uvjerenje kako je anarhija prekrasna ideja, ali nepraktična i utopijska. Naprotiv, anarhistička praksa već ima dugu povijest i često je dobro funkcionirala. Kroz praktične primjere u povijesti i sadašnjosti, Peter Gelderloos pokazuje kako anarhija može funkcionirati sada i ovdje, te kako su anarhijska, nedržavna društva postojala duže i uspješnije od aktualne društvene strukture. Kako se klimatske promjene, oskudica hrane i vode, nestabilnost tržišta i druge globalne krize pojačavaju, hijerarhijski modeli ne pokazuju se osobito održivima. Primjeri iz ove knjige pokazuju da anarhističko društvo može mnogo bolje osigurati zadovoljenje potreba i želja svih svojih članova.

Upravo su primjeri ono što ovu knjigu čini izrazito zanimljivom, jer sustavno prolazi kroz različite teme i aspekte života, od ekonomije, obrazovanja i organizacije, sve do odnosa prema okolišu, rodu, spolu i slično, čime daje jasan uvid u različite primjere nehijerarhijskih, solidarnih, nedržavnih i održivih društvenih zajednica, projekata i inicijativa. Primjeri ne staju na primjerima manjih zajednica ili grupa, već se kreću u rasponu od nekolicine ljudi do milijunskih zajednica. Istovremeno, ovdje nije riječ samo o primjerima iz prošlosti, već i iz današnjosti, kada se čini da su područja bez kontrole i autonomije u potpunosti nestala u svijetu.

Knjigu Petera Gelderloosa Anarhija je moguća: primjeri anarhije u praksi u izdanju Što čitaš? moguće je nabaviti u knjižari u Gundulićevoj 11, putem webshopa i u svim boljim knjižarama.

Izvor: Što čitaš? / Fotografija: Tim Hussin

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.04.2013