In and out | kulturpunkt

Najave Izložba

<

In and out

Otvaranje izložbe Marijana Molnara i promocija knjige o njegovu radu zakazani su za ponedjeljak, 25. veljače, u Greti.

25.02.2013 - 04.03.2013 , Zagreb - Greta
  • A
  • +
  • -

Dva rada Marijana Molnara, I Want to be! i Šibice, ulaze u red autorovih radova koji problematiziraju poziciju umjetnika i mjesto umjetnosti u sistemu društvenih, političkih i administrativnih struktura. Unutar tih definiranih odnosa moći uspostavlja se poredak nužnosti, a individualne su slobode svedene na ograničene izbore. Ovim dvama radovima, Molnar zadire u temeljne oblike političke reprezentacije unutar kojih kao umjetnik djeluje i u koje je egzistencijalno uključen, u državno – administrativne strukture i umjetničke institucije. Osjećajući teror poretka, on se u njega uključuje tako što deklarira svoju isključenost. Koristeći se političkim izrazima otpora, demonstracijom i subverzijom, preuzima diskurs sustava kojemu se opire.

Knjigu Marijan Molnar: 1998. – 2008. Pregled radova predstavit će Branko Čegec, Marijan Špoljar, Ivica Župan i Boris Greiner. Otvorenje izložbe i promocija knjige najavljeni su za ponedjeljak, 25. veljače u 20 sati, u Greti. Izložba ostaje otvorena do 3. ožujka.

Marijan Molnar rođen je 1951. u Reki kraj Koprivnice. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je slikarstvo 1976. godine u klasi profesora Šime Petrića. Od 1976. do 1979. bio je suradnik Majstorske radionice slikara Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Surađivao je s umjetnicima okupljenima oko Galerije Podrum i Galerije PM. Dosad je izlagao na više od 90 skupnih izložbi te imao oko 40 samostalnih izložbi. Izveo je veći broj akcija, performansa i događaja. Godine 2002. objavio je autorsku knjigu tekstova i fotodokumentaciju svojih radova. Knjiga je popraćena tekstovima Marine Gržinić, Marijana Špoljara i Ane Dević. Iste godine u suradnji s Galerijom S iz Koprivnice izlazi mu grafičko-poetska mapa, uz izbor pjesama Branimira Bošnjaka. Godine 2010. u suradnji s Galerijom Prozori izdaje seriju knjiga pod naslovom Knjige_radovi. Živi i radi u Zagrebu.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.02.2013