Angažirano, aktualno i nezavisno | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Angažirano, aktualno i nezavisno

Bogata filmska jesen najavljena je u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu.

Iznad vode, Udo Maurer, 2007.

  • A
  • +
  • -

Festival malih i nezavisnih filmskih produkcija Filmski front bit će održan od 23. do 25. listopada u Kulturnom centru Novog Sada, a u 12. izdanju predstavit će više od 50 filmova, odabranih među više od 1400 prijavljenih. U organizaciji Kino kluba Novi Sad, Filmski front je jedini festival tog tipa u Novom Sadu, međunarodnog je karaktera, a prikazuje kratke igrane, eksperimentalne, animirane i dokumentarne filmove, s ciljem afirmacije malih i nezavisnih produkcija i mladih filmskih autora.

Filmovi odabrani za festival podijeljeni su u tri natjecateljske selekcije, a regionalne selekcije obuhvaćaju filmove iz svih zemalja nastalih na prostoru bivše Jugoslavije. Žiri čine filmska kritičarka Tara Karajica, direktor fotografije Aleksandar Ramadanović i mladi redatelj Stefan Ivančić, čiji su filmovi prošli zapaženo na velikim međunarodnim festivalima. Ulaz na projekcije je besplatan.

Kragujevački festival antiratnog i angažovanog filma (KRAF) bit će održan osmi put od 27. do 31. listopada. Festival je po prvi put natjecateljskog karaktera i tematski će biti posvećen studentskom filmu. Akademski KRAF predstavit će više od 20 filmova studenata javnih filmskih akademija iz cijele regije - Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Kosova i Hrvatske.

Kako ističu organizatori, kragujevačka udruga MillenniuM, ove će godine KRAF biti jedini festival antiratnog filma koji će na jednom mjestu okupiti mlade filmske stvaratelje iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Osmi KRAF bit će održan u Domu omladine Kragujevac, a osim filmova u natjecateljskom programu, posjetitelji će moći pogledati i revijalni dio sastavljen od nove regionalne produkcije. Najavljena je i retrospektiva dosadašnjih najboljih mladih filmova autora s prošlogodišnjeg izdanja, kao i prateći program u vidu vizualnog festivala Paste Up u organizaciji umjetničke grupe ZID. Ulaz na sve programe je besplatan.

Deseto, jubilarno izdanje filmskog festivala Slobodna zona bit će održano od 7. do 12. studenog u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Slobodna zona je serija programa koji se baziraju na angažiranoj, suvremenoj filmskoj produkciji čiji je cilj bavljenje aktualnim društvenim i političkim temama iz cijelog svijeta. Ovdje potražite popis ovogodišnjih filmova i saznajte sve što festival nudi. 

Slobodna zona jedna je od najpopularnijih filmskih manifestacija u Srbiji, koju je kao festival angažiranih filmova o ljudskim pravima 2005. godine pokrenuo Kulturni centar Rex, a koja se do danas razvila u instituciju s cjelogodišnjim programom, turnejom s filmovima po Srbiji te kampom za srednjoškolce. Ovdje možete pogledati i prilog Fade Ina o festivalu.

M.M. / SEEcult.org
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.10.2014