Angažirano promišljanje grada | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Angažirano promišljanje grada

Izložbena prezentacija projekta Grad na drugi pogled održava se u zagrebačkom Institutu za suvremenu umjetnost.

15.12.2015 - 17.12.2015 , Zagreb - Institut za suvremenu umjetnost

Petra Mrša, Horizont, 2015.

  • A
  • +
  • -

Gn2p je putujući interdisciplinarni istraživačko-obrazovni i izložbeni projekt koji povezuje angažirano promišljanje grada, produkciju city-specific radova renomiranih suvremenih umjetnika, edukaciju mladih kroz video radionice s umjetnicima i razvoj publike. Projekt je strateški namijenjen umrežavanju sudionika projekta i jačanju interesa zajednice za praćenje i sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u njihovom lokalnom kontekstu.

U galeriji Instituta za suvremenu umjetnost u utorak, 15. prosinca, bit će predstavljeni rezultati, dokumentacija i artefakti cjelogodišnjeg projekta Grad na drugi pogled, koji se u organizaciji Udruge PUNKT odvijao od ožujka do lipnja 2015. godine u Rijeci u suradnji s MMSU, Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, APURI, Akademijom primijenjenih umjetnosti (diplomskim studijem Medijske umjetnosti i prakse), te riječkim osnovnim i srednjim školama, uz mentorstvo riječkih likovnih umjetnika Milijane Babić, Igora Eškinje, Petre Mrše i Nadije Mustapić.

Dio projekta koji je bio realiziran u Sisku nastao je u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti iz Rijeke, Galerijom Miroslav Kraljević iz Zagreba i Festivalom Željezara u Sisku, čime je realizirana razmjena studenata riječke Akademije i Metalurškog fakulteta u Sisku.

Riječki umjetnici svojim su radom i mentorstvom polaznicima radionica predočili vlastite kreativne procese, a kroz dijalog i kreativno korištenje sveprisutnih multimedijalnih gadgeta na radionicama su realizirani radovi u mediju videa; kroz objektiv kamere na svojim mobitelima i foto-aparatima učenici su aktivirali "drugi pogled" na svoju okolinu, onaj koji uočava, fokusira, istražuje i potiče na promišljanje i zamišljanje drugačijih scenarija i slika stvarnosti.

Za vrijeme provedbe projekta, u Rijeci i Sisku organizirane su urbane šetnje i popratna predavanja stručnjaka iz različitih društveno-umjetničkih područja vezanih uz urbani kontekst koja su uz radionice doprinijela sagledavanju, propitivanju i imaginiranju identiteta riječkog i sisačkog urbaniteta. 

Završni rezultati višemjesečnog procesa (23 novonastala videa i fotografske serije) umjetnika i polaznika radionica bili su ravnopravno predstavljeni u riječkom MMSU od 18. svibnja do 11. lipnja, a radovi sa studentske razmjene i na Festivalu Željezara od 1. do 6. lipnja 2015. godine.

Izložba je otvorena do 17. prosinca, a detaljan program pretezentacija potražite ovdje

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.12.2015