Angažirati srednjoškolsku populaciju | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Angažirati srednjoškolsku populaciju

HNK Split objavio je javni poziv za novi dramski tekst u sklopu projekta o ravnopravnosti spolova. Nagrada iznosi 30 000 kuna.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: Roey Ahram

  • A
  • +
  • -

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu objavilo je javni poziv za novi dramski tekst u sklopu projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje privatnog i obiteljskog života". Prijave se primaju do 15. svibnja.

Na javni poziv mogu se prijaviti autori i autorice s novim dramskim djelima pisanim hrvatskim jezikom koja nisu izvedena ni objavljena u bilo kojem obliku. Djelo veličinom mora odgovarati očekivanoj dužini predstave od 45 do 60 minuta, a drama mora biti zamišljena i napisana tako da je može izvesti četvoro glumaca. Očekuje se da se prijavljeni dramski tekstovi bave temama koje problematiziraju i promoviraju punu ravnopravnost spolova.

Ciljana skupina produkcije su mladi u dobi od 15 do 19 godina, a predstava će gostovati u srednjim školama i na scenama u županijama Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj. Zadaci ove drame i produkcije jesu angažirati srednjoškolsku populaciju i članove njihovih obitelji da razviju svijest o tradicionalnim rodno pristranim stereotipima i društvenoj praksi o ulozi žene u obitelji, društvu i profesionalnom okruženju, stimuliraju kritičku re-evaluaciju ovakvih socijalnih stereotipa te promoviraju aktivnu ulogu očeva u formativnim godinama razvoja djeteta.

Nagrada za odabrani tekst iznosi 30 000 kuna. 

Projekt je financiran u sklopu programa Europske komisije "Rights, Equality and Citizenship - Prava, jednakost, građanstvo". Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a partneri na projektu su HNK Split, Udruga Riječi/Prave/Predstave i projekt MAMFORCE.

Više potražite na službenim stranicama HNK Split.
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.02.2016

VEZANE VIJESTI

Kazalište traži autora

Oliver Frljić, Marin Blažević i riječki HNK otvorili su natječaj za mlade kazališne autore.

Za jednaka prava

Piše: Tomislav Žilić

Ukorijenjeni patrijarhalni sustav stvara prepreke u borbi za postizanje rodne ravnopravnosti na području bivše Jugoslavije.

Izgaranje u civilnom sektoru

Razgovarali: Vedrana Bibić i Mario Kikaš

U suradnji s uredništvom časopisa RAD., prenosimo intervju s Gabrijelom Ivanov o vrednovanju i zadovoljstvu radom u organizacijama civilnog društva.