Animirane stvarnosti | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Animirane stvarnosti

Izložba Mercury Retrograde: Animated Realities sastoji se od međunarodne selekcije umjetnika koji rade u mediju video animacije.

Izložbu - koja je otvorena od 17. srpnja do 11. kolovoza u Futura Gallery/Karlin Studios u Pragu - osmislili su kustosi Željka Himbele i William Heath, a u njoj sudjeluju umjetnici Brian Alfred, Karina Aguilera Skvirsky, Aline Bouvy & John Gillis, eteam, Cliff Evans, Jan Nalevka i Noah Spidermen & Scott Gelber. Izložba u Pragu najnovija je verzija ove izložbe, koja je već prikazana u Austinu i New Yorku, te nakon Praga putuje u još nekoliko američkih i evropskih institucija.

Naziv izložbe referira se na specifičnu optičku iluziju, poznatu pod nazivom Retrogradni Merkur; gledan sa Zemlje, planet Merkur tri do četiri puta godišnje izgleda kao da se kreće unazad po svojoj putanji. U popularnoj astrologiji, Retrogradni Merkur označava intenzivan period karakteriziran neuobičajenim pojavama i nezgodama u svakodnevnom životu, koje kao da upozoravaju i signaliziraju potrebu za refleksijom i revizijom – ovo je period u kojem se preporučuju životne prekretnice; napuštanje negativnih stvari iz prošlosti, i oprezno, promišljeno kretanje u budućnost. Također, Merkurov ciklus smatra se važnim markerom mnogih povijesnih događaja i civilizacijskih prekretnica, te uzrokom podizanja kritičke svijesti i kretanja ka radikalnim promjenama. 

Preuzimajući motive sa televizije, interneta, tiskovina, iz pop kulture i mode, koji su onda prerađeni kroz različite estetske pristupe i animacijske tehnike, video animacije uključene u ovu izložbu refleksije su na našu svakodnevnicu i kulturu u kojoj dominiraju masovni mediji, te na neizvjesnu budućnost i mogućnost kvalitativnih promjena. Sam medij animacije omogućuje bezbrojne načine kolažiranja, redukcije i apstrahiranja tog preuzetog materijala. Umjetnici kroz ove priče propituju tematiku identiteta, suvremenih okružja, kulture spektakla, ekscesa konzumerizma, ekonomije i odnosa moći u današnje doba globalne povezanosti. Animacija je ovdje shvaćena kao sredstvo za kritiku socijalnog, političkog i ekonomskog stanja, koje služi umjetnicima da govore o situacijama koje susrećemo na dnevnoj bazi, te da kroz imaginaciju prezentiraju različite vizije bliže i dalje budućnosti. Dimenzija vremena (trajanja videa) pridonosi sugestivnosti ovih snažnih naracija - animiranih svjetova koji kritički korespondiraju našoj realnosti. 

Izvor: ŽH

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 16.07.2013