Antifašizam nekad i sad | kulturpunkt

Najave Manifestacija

<

Antifašizam nekad i sad

U Rijeci se manifestacijom Signali nad gradom obilježava sedamdeset godina od oslobođenja Rijeke.

05.05.2015 - 10.05.2015 , Rijeka - Razne lokacije

Signali nad gradom manifestacija je kojom će se u Art-kinu i Muzeju moderne i suvremene umjetnosti obilježiti 70. obljetnica oslobođenja Rijeke. Gledatelji će moći pogledati filmski program sastavljen od izvrsnih suvremenih i kinotečnih filmova, a što će najaviti i prvi program Rijeka: nekad i sad koji zanimljivo spaja starije filmske zapise s jednim sasvim novim. Istovremeno će u MMSU-u biti otvorena izložba Signali nad gradom.

Naime, u srijedu, 5. svibnja u 19 sati, u Art-kinu premijeru će imati kratki film snimljen u produkciji Doma mladih Rijeka, a za cjelovit pregled gradske povijesti prikazat će se Rijeka u obnovi Branka Marjanovića iz 1946. godine, Jedan dan na Rijeci redatelja Ante Babaje iz 1955. te Rijeka, luka srednje Europe u režiji Mate Relje iz 1963. godine.

Filmska ekipa Doma mladih Rijeka od 11 učenica i učenika osnovnih škola, pod vodstvom mentora Josipa Šarlije, osmislila je kratki art film u kojem slobodnim, plesnim korakom prolaze gradom te prikazuju svoje viđenje Rijeke. Istog dana, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 20 sati bit će otvorena izložba. 

Program se nastavlja i idućih dana pa će u utorak, 6. svibnja u 18 sati biti prikazan film Signali nad gradom prema kojem je, zbog snažne antifašističke poruke, i nazvana manifestacija. Nakon filma uslijedit će tribina Antifašizam između povijesti i pamćenja u kojoj sudjeluju Vjeran Pavlaković, Dragan M. Markovina, Boris Pavelić i Milovan PisarriU četvrtak, 7. svibnja u 18 sati, na rasporedu je klasik talijanskog neorealizma Rim, otvoreni grad redatelja Roberta Rossellinija na čijem je scenariju radio i Federico Fellini.

Triler Val bit će prikazan u petak, 8. svibnja u 18 sati, a inspiriran je stvarnim događajima u jednoj američkoj školi u kojoj se eksperiment s ideologijama izmakao kontroli. Školski zadatak o autokraciji uskoro zaživi i izvan razreda te se sve više mladih pridružuje pokretu Val koji nesumnjivo podsjeća na crnu njemačku povijest tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća. Idi i gledaj u subotu, 9. svibnja u 18 sati donosi doživljaje dječaka koji uzima pušku mrtvom vojniku te se pridružuje lokalnim partizanskim snagama.

Uz večernji filmski program, u jutarnjim satima u Art-kinu će se održavati filmski program za škole. Učenici osnovnih škola imat će iznimnu priliku pogledati film oskarovca Pepea Danquarta Trči, dječače, trči. Srednjoškolci će gledati igrani film Sophie Scholl: Posljednji dani te dokumentarac Buntovnici nogometa

Manifestacija će trajati do nedjelje, 10. svibnja, kada u Art-kino stiže i kultni redatelj Želimir Žilnik koji će predstaviti svoj novi film Destinacija_Serbistan. Žilnik će održati i predavanje o metodologiji snimanja dokumentarnih filmova za mlade. 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 29.04.2015