Antikolonijalna borba muzičkim sredstvima | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Antikolonijalna borba muzičkim sredstvima

Elysia Crampton iza sebe ima jedno od najvažnijih izdanja avangardne elektroničke glazbe godine, a na svojoj prvoj europskoj turneji stiže u zagrebački Attack.

Piše: Vatroslav Miloš

Elysia Crampton američka je umjetnica rodom iz Bolivije čiji je ovogodišnji album, Elysia Crampton Presents: Demon City, ako je vjerovati kritičarima, jedno od najvažnijih izdanja avangardne elektroničke glazbe godine. U samoj svojoj srži album plete narativne niti oko života i smrti bolivijske revolucionarke Bartoline Sise, čija se mučenička smrt 5. rujna 1782. na glavnome trgu La Paza od 1983. godine obilježava kao Día Internacional de la Mujer Indígena (Međunarodni dan urođenica). 

"U svom izričaju Elysia Crampton kombinira elemente klupske glazbe s utjecajima južnoameričkih i srednjeameričkih stilova kao što je cumbia. Njeni glazbeni kolaži sačinjeni od sampleova, ritmova i teksta bave se temama trans i queer identiteta, pojma moći i problematične kolonijalističke povijesti. Crampton redovno surađuje s nekima od najvažnijih imena suvremene elektroničke glazbe, među kojima je i vodeća r&b glazbenica nove generacije Kelela s kojom je sudjelovala u seriji glazbenih izdanja vezanih uz ovogodišnji Berlin Biennale", ističu iz Udruge za promicanje nezavisne glazbene kulture Živa muzika.

Njezina zagrebačka premijera održat će se 9. studenog u Attacku, naslovljena je Elysia Crampton presents "Dissolution of the Sovereign: A Time Slide into the Future i, kako ističu organizatori, "obećava jedinstven multimedijalni događaj te ujedno predstavlja rijetku priliku da autoricu koja pomiče granice suvremene glazbe doživimo u trenutku kada je u naponu snage".

Kao podrška će nastupiti zapažena zagrebačka producentica i DJ-ica Mapalma, iza koje su recentna gostovanja u Berlinu i Barceloni, kao i DJ duo Tajga&Tundra. Ulaznice po cijeni od 50 kuna moći će se kupiti na dan koncerta na blagajni kluba. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 27.10.2016

VEZANE VIJESTI

Prema političkoj teoriji glazbe

Piše: Vatroslav Miloš

Zbirka eseja posvećena "političkoj teoriji glazbe", Pod oznakom popularno Chrisa Cutlera, besplatno je dostupna u izdanju novosadskog Centra za nove medije_kuda.org.

U potrazi za ljudskošću

Piše: Ivna Franić

Zavod za eksperimentalni zvuk u KSET-u je predstavio Heather Leigh, američku muzičku eksperimentatoricu koja svoju estetiku gradi na tek dva elementa: glasu i pedal steel gitari.

Bilo je teško podnošljivo

Piše: Una Bauer

Festival eksperimentalnog filma i videa 25FPS u sklopu svog ovogodišnjeg izdanja priredio je mini-retrospektivu radova američkog eksperimentalista Brucea McClurea.