Antiutopizam države blagostanja | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Antiutopizam države blagostanja

Pejzaži potrošačke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji nova je knjiga projekta Motel Trogir, a donosi pogled na period značajnih društvenih i ekonomskih promjena.

18.03.2019 , Zagreb - Tehnički muzej
  • A
  • +
  • -

Promocija nove knjige projekta Motel Trogir, Pejzaži potrošačke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji održava se u ponedjeljak, 18. ožujka 2019. s početkom u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Na promociji će govoriti prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, dr.sc. Melita Čavlović, članovi tima Motel Trogir i urednici publikacije Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin i Saša Šimpraga.

Socijalistička Jugoslavija bila je jedinstveni pokušaj uspostavljanja progresivnog društvenog uređenja koji je, između ostalog, rezultirao specifičnim prostornim razvojem. Razdoblje od sredine 1960-ih do raspada zemlje 1990-ih godina u suvremenoj je historiografiji obilježeno različitim tumačenjima. Dok su prema nekim istraživačima tržišno orijentirane gospodarske reforme vodile potrebnom otvaranju i liberalizaciji zemlje, prema drugima su označile početak kraja revolucionarne težnje za ravnopravnošću. Svojevrsni antiutopizam države blagostanja time se odražavao u porastu srednje klase – potrošača, sa svojim prepoznatljivim navikama i ukusom.

Slijedeći specifičnu arhitektonsku tipologiju, knjiga donosi pogled na taj period značajnih društvenih i ekonomskih promjena. Fokus je na sportskom i trgovačkom centru Koteks Gripe u Splitu te bliskim arhitektonskim kompleksima u Sarajevu, Novom Sadu i Prištini koje je projektirao sarajevski arhitekt Živorad Janković sa suradnicima. Prateći njegov rad, knjiga ulazi u šire razmatranje arhitektonske prakse toga vremena, trenja i preplitanja unutar jugoslavenskog modernističkog projekta.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 15.03.2019