Antologije krijumčarenja | kulturpunkt

Najave Manifestacija

<

Antologije krijumčarenja

Povijesni i teorijski aspekti sive ekonomije, šverc organa, krijumčarenje kao nematerijalnoj baštini dio se tema obuhvaćenih projektom Antologije krijumčarenja.

22.10.2013 - 04.12.2013 , Rijeka - Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU)

Projekt Antologije krijumčarenja (Smuggling Anthologies, Antologie di contrabando) zamišljen je kao kombinacija izložbi, simpozija i radionica koje će sukcesivno biti održane na tri lokacije, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u 2013. godini te u Mestnom muzeju u Idriji i galeriji Trieste Contemporanea u Trstu 2014. godine. Svaki od tri događaja oslanja se na interdisciplinarni pristup temi, uzimajući u obzir povijesni kontekst, osobna svjedočanstva i umjetničku produkciju. Izložba u MMSU-u i Malom salonu bit će održana od 22. listopada do 4. prosinca, a simpozij u Astronomskom centru Rijeka na brdu Sveti križ 23. i 24. listopada. 

"Krijumčarenje je svuda u svijetu oduvijek bilo jedna od glavnih ekonomskih metoda preživljavanja, nadilazeći postojeće administrativno-političke zadanosti i režime. Oni koji su švercali, činili su to u ime preživljavanja, a ne za blagostanje ili stvaranje dodatnih zaliha. U sivom polju krijumčarenja nailazimo i na aktualnosti skrivene pogledu običnog građanina: krijumčarenje ljudi, preprodaja organa, droge i arheološkog blaga, koji ne ohrabruju prvotnu ideju po kojoj krijumčarenje potječe iz nemogućnosti života po pravilima, dopuštajući ljudima nadoknadu oskudice, pronalaženje prednosti u ograničenjima i preprekama. Iz situacija gdje šverc podrazumijeva kreativnost, projekt zaokreće u smjeru kriminalnih ulica, otvarajući put suvremenoj umjetnosti da u širokoj perspektivi promatra ispreplitanja povijesti i sadašnjosti, kriminala i prava, umjetnost i ekonomije", navodi se u najavi projekta.

Kustoski tim u sastavu Giuliana CarbiAna PeraicaMarija Terpin i Sabina Salamon za izložbu je, među ostalima, izabrao radove Aleksandra GarbinaAnje Medved, Azre AkšamijeBalásza BeöthyjaCana SunguaChristiana BertijaDruštva Bez granicaJaneza Janše Janeza Janše Janeza JanšeNikole UkićaIve Dekovića i Igora Kirina te Tomislava Brajnovića. Na simpoziju će raspravljati o povijesnim i teorijskim aspektima "sive ekonomije", švercu organa, krijumčarenju kroz životne priče, kao i o švercu kao kao nematerijalnoj baštini. 

"Zanimaju nas načini, mjesta i periodi opstanka šverca kao nelegalne ekonomije na stjecištu kultura, društava i životnih situacija. Tema krijumčarenja dijelom je postavljena u kontekst novonastalih administrativno-političkih karata i razlikovanja EU/ne-EU na područje Istre, Slovenskog primorja i Tršćanskog zaljeva, a većim dijelom na činjenicu da su se na tom području donedavno odvijale aktivnosti krijumčarenja na relaciji more-kontinent, Istok-Zapad, Jugoslavija-Italija, socijalizam-kapitalizam", navodi se na stranicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Detaljan program manifestacije potražite ovdje

Izvor: MMSU / Fotografija: Azra Akšamija, Skalamerija

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 21.10.2013