Antropocen, kapitalocen i kriza 21. stoljeća | kulturpunkt

Video

Antropocen, kapitalocen i kriza 21. stoljeća

Jason W. Moore analizira kapitalizam kao svjetski ekosistem moći, kapitala i prirode.

Predavanje pod nazivom Antropocen, kapitalocen i kriza 21. stoljeća, u organizaciji Instituta za političku ekologiju i Multimedijalnog instituta, dio programa Politički tehnotop, održan je 20. lipnja 2016. klubu Mama.

Jason W. Moore tvrdi da su konvencionalne ideje o Prirodi i Društvu neadekvatne za razumijevanje kriza i politike u 21. stoljeću. No taj dualizam Priroda/Društvo ne predstavlja tek analitički problem. Naprotiv, on je fundamentalna struktura moderne misli koja je usko vezana uz dugu povijest nasilja, imperijalizma i izvlaštenja. Moore pokazuje da popularni pojam antropocen, koji primarne uzroke recentnih drastičnih promjena u planetarnim geološkim i ekosistemima locira u djelovanju ljudskog roda, postavlja značajne probleme pred razumijevanje kriza kapitalizma — i formuliranje novih radikalnih politika — u ovom stoljeću.

Jason W. Moore je docent na Odsjeku za sociologiju na Sveučilištu Binghamton i koordinator je Istraživačke mreže o svjetskom ekosistemu. Često piše o povijesti kapitalizma u Europi, Latinskoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama, od dugog šesnaestog stoljeća do neoliberalnog doba. Nedavno je objavio knjigu “Capitalism in the Web of Life — Ecology and the Accumulation of Capital” (Verso, 2015) i uredio zbornik “Anthropocene or Capitalocene? — Nature, History, and the Crisis of Capitalism” (PM Press, 2015).

Razgovor Kamila Ahsana s Mooreom pročitajte na istaknutoj poveznici.