Antropologija budućnosti i cyber kultura | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Antropologija budućnosti i cyber kultura

Tribina Krnja književnost nova je tribina u sklopu Booksinog Književnog budoara.

28.04.2015 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Cilj Krnje književnosti je ponuditi moguća redefiniranja popularnih književnih žanrova u popularnoj kulturi. Namjera je pokušati istaknuti neraskidivu vezu između življene realnosti i knjige te popularne žanrove (poput krimića, SF-a, fantasyja, queer književnosti...) predstaviti kroz prizmu važnih antropoloških i socioloških pitanja. 

Prva u nizu tribina u sklopu ciklusa Krnja književnost naslovljena je Antropologija budućnosti i cyber kultura. Zašto baš ove teme? Zato jer se radi o temama o kojima mnogi često razmišljaju a da to niti ne znaju. Razvitak ljudske vrste i uloga tehnologije u tom procesu već desetljećima intrigiraju razne “proizvođače” u pop-kulturnoj industriji, uključujući književnost. Svima su poznati brojni SF spektakli o armagedonu ili putovanju na druge svjetove, no koliko tu ima istine? Traje li ideja o zamišljanju budućnosti čovjeka, onako kako je nama predstavljena, od prvog Star Treka ili prodire puno dublje i protkana je u književnost, nazire se u antropološkim otkrićima i perpetuira kroz razne mitove i legende o “vječnom povratku”?

Na ova će pitanja u utorak, 28. travnja u 19 sati odgovore ponuditi prof.dr.sc. Emil Heršak s Katedre za antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i prof. Maja Adžija s iste katedre koji će posjetiteljima približiti ključne pojmove antropologije budućnosti. Gdje je u svemu tomu cyber kultura pojasnit će prof.dr.sc Krunoslav Nikodem s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tribinu Krnja književnost organiziraju Tomislav Augustinčić i Luka Šipetić, koji će tribinu i moderirati.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.04.2015