Arheologija pametnih uređaja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Arheologija pametnih uređaja

Izložba Forenzičke fantazije tematizira problematiku zlouporabe osobnih podataka s pametnih uređaja pronađenih na najvećem svjetskom odlagalištu elektroničkog otpada.

12.04.2018 - 27.04.2018 , Rijeka - Filodrammatica
  • A
  • +
  • -

Drugo more u četvrtak, 12. travnja u 20 sati u galeriji Filodrammatica otvara izložbu Forenzičke fantazije umjetničko-istraživačke skupine KairUs, koju čini finsko-austrijski dvojac Linda Kronman i Andreas Zingerle. Izložba se izravno nadovezuje na predavanje koje je Zingerle u veljači održao u Filodrammatici i predstavlja tri umjetnička rada koji tematiziraju problematiku neovlaštenog preuzimanja i zlouporabe osobnih podataka.

Prilikom rezidencijalnog boravka u glavnom gradu Gane, skupina KairUs je posjetila najveće svjetsko odlagalište elektroničkog otpada Agbogbloshie na koje pristižu uređaji iz cijelog svijeta, i tamo otkupila dvadesetak odbačenih računalnih diskova. S namjerom da istraže na koje se sve načine mogu koristiti ili zloupotrijebiti pronađeni podaci, umjetnici su na temelju materijala izvučenog iz šest uređaja za pohranu osmislili trilogiju Forenzičke fantazije.

Radovi se bave temama ucjenjivanja, krađe identiteta i računalnih prijevara, pri čemu posjetitelji imaju priliku zaviriti u privatne živote i navike prethodnih vlasnika pronađenih uređaja, koji su imali tu sreću da nisu postali predmetom ucjene, već umjetničkog projekta koji upozorava na nužnost odgovornog korištenja tehnologije.

Izložba ostaje otvorena do 27. travnja, uz besplatan ulaz. Više saznajte na internetskoj stranici Drugog mora.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 10.04.2018