Arhitektura i naslijeđe | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Arhitektura i naslijeđe

U trećem predavanju ciklusa o obnovi arhitektonskog naslijeđa u Zagrebu tema je Umjetnički paviljon i obnove od 2007. do 2011.

22.03.2012 , Zagreb - Društvo arhitekata Zagreba
  • A
  • +
  • -

Lokacija za Gradski dom umjetnosti odabrana je anticipirajući razvoj grada i određeno da je na tako istaknutoj lokaciji potrebna reprezentativna arhitektura. Zbog toga je za izradu projekta paviljona čija je metalna konstrukcija preseljena iz Budimpešte odabran 1896. renomirani bečki atelje Fellner i Helmer. Gradnja je povjerena tvrtci Hönisberg i Deutsch, tada najvrsnijim izvođačima u Zagrebu. 

Pročelja Umjetničkog paviljona ukrašena su arhitektonskom figuralnom plastikom koja slijedi zadanu programsku koncepciju i odaje namjenu zgrade. Na sjevernom i južnom timpanonu, u bočnim kutovima postavljeni su ležeći geniji umjetnosti arhitekture i skulpture sa pripadajućim atributima. Uz figuru arhitekta koji na jedno oko žmiri i procjenjuje urezani crtež građevine na ploči koju drži u desnoj ruci, a u lijevoj pisaljku, nalaze se odlomci klasičnih stupova s kapitelom.

Paviljon je najviše izgubio na izvornosti oblikovanja pročelja 1939. godine u radikalnoj purifikaciji kada su skinuti mnogi ukrasni elementi. Radove obnove krovova, kupole i svih pročelja organizirale su stručne službe Grada Zagreba od 2007. do 2011. Sveobuhvatnom obnovom Umjetničkom paviljonu je nakon četiri godine vraćen izgled kakav je imao kada je sagrađen 1898. 

Predavač je Mladen Perušić, a početak u 19 sati.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 27.03.2012