Arhitektura i naslijeđe II | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Arhitektura i naslijeđe II

Tema predavanja je rekontrukcija i prenamjena Tvornice duhana Zagreb u povijesni muzej.

09.06.2011 , Zagreb - Društvo arhitekata Zagreba
  • A
  • +
  • -

Predavanje će održati Ivica Plavec s početkom u 19 sati.

Tvornica duhana Zagreb najbolje je očuvani objekt industrijske baštine u glavnom gradu Hrvatske. Izgradio ga je graditelj Rupert Melkus na prostoru koji je kao rubni dio grada prema planu izrađenom 1853 - 1854. godine.

Zgrada je oblikovana kao neorenesansna palača s pravilnim ritmom prozora. Pojedinačno je zaštićeno kulturno dobro i postignut je dogovor Ministarstva kulture i vlasnika o suradnji, tj. smještanju Hrvatskog povijesnog muzeja u starom objektu, te gradnja nove pretežno uredske zgrade na mjestu naknadne dogradnje. Natječaj je raspisan početkom 2007. godine u organizaciji i provedbi Društva arhitekata grada Zagreba. Odlučeno je da se realizacija povjeri autorskom timu Ivica Plavec, Žanet Zdenković Gold i Ivan Zdenković.

U Hrvatskoj postoji relativno veliki broj spomenika industrijske baštine koji zbog društveno-ekonomskih promijena, atraktivnosti lokacija za investitore i nebrige društva propadaju. Kao model za spas takvih objekata, a ujedno i rješavanje prostornih problema određenih institucija nametnulo se smještanje muzejsko-galerijske djelatnosti u prostore bivših industrijskih objekata. Premda ovakvo rješenje djeluje kao dobitna kombinacija, ona zapravo sadrži cijeli spektar problema kojih su svjesni projektanti, ali i budući korisnici. Ovako kompleksni uvjeti postavljaju pred sastavljače programa, buduće korisnike i projektante velike zahtjeve kada se radi o projektiranju novog objekta, a prenamjenu i intervencije u definiranim spomenicima kulture gotovo nemogućima.

 

 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 07.06.2011