Arhitektura i naslijeđe IV | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Arhitektura i naslijeđe IV

Tema novog predavanja je Konzerviranje u Hrvatskoj u 19. stoljeću: geneza i naslijeđe uz gosta predavača Marka Špikića.

12.04.2012 , Zagreb - Društvo arhitekata Zagreba
  • A
  • +
  • -

Očuvanje kulturne baštine u Hrvatskoj ima ponosnu predaju koja je dulja no što ponekad mislimo i na javnim mjestima ističemo. Zanimljivo je da se ta predaja i na početku 21. stoljeća vezuje uz nacionalni identitet (što je legitimno, prirodno i pohvalno) no uz naizgled nevidljiv diskriminacijski duh, kojem početke vidimo u prvim danima Hrvatskog narodnog preporoda. Oblikovanje historiografije o ovom važnom kulturnom djelovanju, odnosno o pitanjima njegova nastanka i njegove današnje percepcije, još uvijek je otvorena tema za raspravu. U predavanju će stoga biti riječi o poznatim i manje poznatim protagonistima konzervatorske kulture u Hrvatskoj unutar današnjih granica, uzimajući u obzir 19-stoljetnu geopolitičku i administrativnu realnost. Cilj je ukazati na probleme prepoznavanja utemeljitelja nacionalne zaštite spomenika, preuzimanja konzervatorske etike i metodologije iz europskih zemalja i naše spremnosti na pripuštanje "stranaca" u nacionalnu konzervatorsku predaju.

Marko Špikić rođen je 1973. u Zagrebu. Diplomirao je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1998. godine. Od 1999. zaposlen je pri Odsjeku za povijest umjetnosti istoga fakulteta. Magistrirao 2003. temom Predstavljanje starina u spisima talijanskog humanizma prve polovice XV. stoljeća, a doktorirao  2007. temom Konzervatorsko djelovanje splitskog antikvara Francesca Carrare.

Glavno područje njegova interesa je povijest i teorija konzerviranja u Europi i Hrvatskoj od renesanse do danas. Kao autor i urednik objavio je šest knjiga. Član je Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, od 2011. predsjednik hrvatskog odbora ICOMOS-a. Dobitnik je Godišnje nagrade Filozofskog fakulteta za 2009 - 2010. za knjigu Francesco Carrara, polihistor, antikvar i konzervator (1812 -1854).

Više informacija naći ćete ovdje.

 
 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 11.04.2012