Arhitektura kao živa, organska forma | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Arhitektura kao živa, organska forma

Interdisciplinarni projekt autora Gorana Radoševića Metastatika prikazuje osoban odnos autora spram odabranih lokacija, impresiju i sjećanja.

14.03.2019 - 21.03.2019 , Split - Kocka
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 14. ožujka u 20 sati u klubu Kocka otvorenje je izložbe Metastatika Gorana Radoševića.

"Interdisciplinarni projekt autora Gorana Radoševića sastoji se od tri dijela, serije od 10 ilustracija splitskih modernističkih objekata te proznog komentara i pseudo-stručnog opisa za svaku od ilustracija, objedinjenih u umjetničkoj knjizi naziva Metastatika. Već u nazivu izložbe autor nam daje naslutiti važnost odnosa promjene i postojanosti te nas u kombinaciji s pogledom na ilustracije navodi kako nije riječ o radovima koji se primarno bave kritikom ili pohvalom, već prikazuju osoban odnos autora spram odabranih lokacija, impresiju i sjećanja.

Autor na arhitekturu gleda kao na organsku, živu formu koja je u suživotu s čovjekom, a kojoj pridodaje scenografski karakter uz vizualiziranje njenog novog života. Proces izrade ilustracije nalikuje na pravo zidanje, izgradnju zamišljene, osobne scenografije s realnim ishodištem. To ishodište je već sada uglavnom u izmijenjenom stanju, ali nastavlja živjeti na ovaj ili onaj način u splitskom urbanom tkivu. Arhitektonske objekte Radošević zabilježava fotografijom, uvodi ih u kompjuterski prostor gdje ih ne obrađuje kao takve već gradi i oblikuje ispočetka - u programima za 3D modeliranje, a onda ih 2D digitalnim tehnikama dovršava do konačne ilustracije. Zatim ih printa u forme plakata - otvorene za čitanje/interpretaciju s određenom scenom i pričom. S dozom humora, cinizma i ironije prikazuje scene iz života koje potkrepljuje proznim tekstovima. Kao kontrast proznim tekstovima prilaže i tekstove o zanimljivim činjenicama i anegdotama vezanima za pojedinu lokaciju ili objekt. 

Svi tražimo prostor slobode, prostor grada koji će biti naš, u kojem ćemo se osjećati kao kod kuće, čije ćemo kutke poznavati kao vlastiti džep i u kojem ćemo graditi nove priče. Sve je to moguće i u gradu poput Splita koji se trenutačno većim dijelom može pohvaliti samo urbanističkim i komunalnim neredom, ali u kojem još uvijek nalazimo tinjajuću pobunu, splitski dišpet pa i kroz (crni) humor u tekstu i autoironiju u ilustracijama Radoševića" piše u tekstu Tina Vukasović Đaković. 

Razgovor s umjetnikom i predstavljanje umjetničke knjige odvija se 19. ožujka u 20 sati. Izložba je otvorena do 21. ožujka.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 14.03.2019