Arhitektura svemira | kulturpunkt

Audio

Arhitektura svemira

Dragan Živadinov govori o Hermanu Potočniku Noordungu, začetniku svemirske arhitekture, te kulturalizaciji svemira i kulturalizaciji znanosti u emisiji Radio Studenta.

  • A
  • +
  • -

Na 14. Bijenalu arhitekture u Veneciji, slovenski je paviljon pod kustoskim vodstvom Kulturnog centra europske svemirske tehnologije (KSEVT) prikazao osnove arhitekture promatrajući rad inženjera Hermana Potočnika Noordunga, začetnika svemirske arhitekture. Potočnikova knjiga Problem vožnje svemirom - Raketni motor iz 1929. govori o viziji arhitekture koja će omogućiti ljudima da prežive u opasnim pa čak i smrtonosnim uvjetima nulte gravitacije. Slovenski je paviljon predstavio Potočnikovu ideju o arhitekturi za svemir na brojnim razinama te Potočnikov utjecaj koji se proteže od izdavanja knjige sve do video zapisa svjedočanstava najpoznatijih današnjih znanstvenika i kozmonauta o prisustvu Noordungovih ideja u tehnološkim rješenjima 21. stoljeća. KSEVT izložbu održava u suradnji s Centrom za obuku kozmonauta Jurij Gagarin. 

Herman Potočnik Noordung rođen je 1892. u Puli. Povijest svemirskih putovanja poznaje ga kao pionira svemirske arhitekture, koji je svojim radom bitno utjecao na one koji su poslali u svemir prvu raketu, prvi satelit, prvog čovjeka i dosegli Mjesec. Svi ključni muzeji astronautike u svijetu uvrštavaju ga među pionire prve generacije.

Slovenski umjetnik Dragan Živadinov suosnivač je umjetničkog pokreta Neue Slowenische Kunst i začetnik stilske formacije retrogardizma. Od 1995. bavi se postgravitacijskom umjetnošću i kozmonautikom, pa je 1999. postavio prvu kazališnu predstavu u bestežinskom stanju Biomehanika Noordung, odigranu u avionu Iljušin-76, na visini od 10 000 metara, pri nultoj gravitaciji, sa sedam glumaca i publikom od osam kazališnih kritičara. Osnivač je Kozmokinetičkog kabineta Noordung, a njegov je najdugotrajniji projekt pedestogodišnji kazališni koncept pod nazivom Noordung 1995.-2045. Radi se o predstavi s četrnaest glumaca koja se održava svakih deset godina, a posljednja izvedba održat će se 2045. kad će se autor lansirati u ekvatorijalnu orbitu zajedno s tehnološkim supstitutima mrtvih glumaca. 

Izložba Prvi svemirski arhitekt: Herman Potočnik Noordung otvorena je u Galeriji Klovićevi dvori od 13. prosinca do 8. ožujka. U intervjuu koji je vodila Anja Stević u emisiji Kulturizacija Radio Studenta, Dragan Živadinov govori o Hermanu Potočniku Noordungu, kulturalizaciji svemira i kulturalizaciji znanosti te izložbi u Klovićevim dvorima.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.12.2014