Arhiv istočnoga Kubricka | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Arhiv istočnoga Kubricka

Nakon dvije monografije, DVD-izdanja s izborom filmova te biografskog dokumentarnog filma, pokrenut je web-arhiv posvećen liku i djelu Ivana Martinca.

Piše: Matija Mrakovčić

Ivan Martinac na naslovnici Zapisa, 2001. FOTO: Arhiv

Ivan Martinac (1938 – 2005) jedan je od najznačajnijih jugoslavenskih autora eksperimentalnog i alternativnog filma, underground filmaš s titulom "majstora amaterskog filma". Tijekom amaterske i profesionalne karijere kratkometražnog filmaša snimio je preko 50 naslova, a većina ključnih radova nastaje tijekom 1960-ih. Njegovi antologijski kratki filmovi iz šezdesetih obišli su svijet predstavljajući kreativne vrhunce Kino kluba Split i hrvatskog alternativnog filma. Njegov jedini cjelovečernji film (Kuća na pijesku, 1984-85) spaja poetski egzistancijalizam s postulatom "montaže u kvadrat", a talijanski filmolog Sergio Germani Martinca je nazvao "istočnim Kubrickom".

Nakon dvije monografske knjige o Martincu, kojima je izdavač Hrvatski filmski savez (HFS), DVD-izdanja s izborom njegovih amaterskih i profesionalnih filmova te dokumentarnog filma Martinac Zdravka Mustaća (2015) u produkciji HFS-a, pokrenut je web-arhiv posvećen njegovu liku i djelu. Arhiv je pokrenuo njegov nećak Ivan Vuković. Uz biografske i iscrpne filmografske podatke, u njemu se može naći cjelovita filmografija, PDF-verzije Martinčevih pjesničkih zbirki, bibliografija i pretisci njegovih autorskih tekstova, popis likovnih i drugih djela, fotografije te recenzije i kritike Martinčevih filmova.

"Sadržaj ovog websitea na žalost ne uključuje sve što je Martinac pisao i radio u svojoj karijeri, što zbog obima njegova rada, što zbog tragične sudbine koja ga je zadesila pred kraj života. Martinac je preminuo sam u svome stanu u Splitu 2005. godine. Nakon njegove smrti taj stan je prodan, a bogata Martinčeva arhiva i ostavština (zapisi, bilješke, neobjavljene pjesme, pisma, knjižnica…) koja se nalazila u stanu uglavnom je izgubljena", navodi autor weba te sve koji na bilo koji način žele i mogu pridonijeti dopunjavanju Martinčeve web-arhive poziva da ga kontaktiraju.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.07.2016

VEZANE VIJESTI

Prazna mjesta sustava

Piše: Iva Rosandić
Zbog nespremnosti sustava da osigura efikasnu provedbu, medijska kultura u hrvatskim okvirima i dalje zauzima marginalan segment obrazovnog procesa.

Hrvatski film traži vlasnika

Piše: Iva Rosandić
U slučaju nacionalne kinematografije prioritetno bi trebalo biti pravo javnosti da sudjeluje u produktima koje je neposrednom društvenom dinamikom sama oblikovala.

Njegove najveće ljubavi

Piše: Vatroslav Miloš
Hrvatski filmski savez objavio je monografiju posvećenu redateljskom, scenarističkom i esejističkom radu Zvonimira Berkovića.