Arhiv ženske intimne povijesti | kulturpunkt

Arhiv ženske intimne povijesti

U Showroomu se održao razgovor s jednom od autorica Od5do95, virtualnog arhiva usmene povijesti žena različitih generacija.

Piše: Hana Sirovica

FOTO: Arijana Lekić-Fridrih / Andrea Kaštelan, Od5do95

  • A
  • +
  • -

Od5do95 projekt je dokumentiranja iskustava žena različitih generacija koji su prije četiri godine pokrenule redateljica Arijana Lekić-Fridrih i snimateljica Andrea Kaštelan. Projekt su započele tijekom zajedničkog studija na Akademiji dramske umjetnosti, a izvorno im je cilj bio sakupiti iskustva žena koje imaju između 5 i 95 godina te ih postaviti u virtualni kontekst. Zbirka je u međuvremenu prerasla izvornu zamisao i počela gostovati u različitim offline prostorima, a koncept je predstavljen u Showroomu Galerije Nova, gdje se održala projekcija i razgovor s Arijanom Lekić-Fridrih. Uz autoricu, u razgovoru je sudjelovala kustosica Ana Kovačić

Program se održao kao dio WHW-ova programa Brinući jedni za druge, radikalne politike brižnosti koji se bavi intimnim i političkim aspektima brige i skrbi, pa su u Showroomu prikazani isječci iz arhiva čiji je fokus bio na brižnosti i skrbi kao uobičajeno "ženskim" pojavama (ili problemima). Imali smo tako prilike vidjeti i čuti svjedočanstva žena kojima je skrb profesionalno zaduženje, kao i onih koje brižni rad obavljaju u obiteljskoj, privatnoj sferi. 

Lekić-Fridrih istaknula je kako je upravo neravnopravnost žena na privatnom planu, a o kojoj se u javnosti znatno manje govori, bila za nju i Kaštelan glavni poticaj za pokretanje projekta. "Željele smo razgovor o intimnim problemima s kojima se žene suočavaju izmjestiti iz 'četiri zida' u javni prostor", objasnila je, naglasivši i kako je ovu generalnu potrebu izravnije usmjerila promjena vlasti 2016. i zaokreti dominantnog diskursa o društvenom položaju žena, odnosno napadi na već izborena reproduktivna prava koji su uslijedili. 

Ženski glasovi, pogotovo kada pripovijedaju o intimnim iskustvima, često su mete (auto)cenzure, stoga i ovom arhivističkom poduhvatu autorice pristupaju uz poseban oprez, naglasila je Lekić-Fridrih, objasnivši kako, primjerice, pri montaži namjerno izbjegavaju rezove te na taj način teže osloboditi prostor za čitave pripovijesti svojih kazivačica.

Projekt se proširio i odmaknuo od izvornog koncepta i uključuje veći broj iskaza od izvorno mišljenih 90, kao i fotorubriku koja uključuje zapise predmeta i životinja te svjedočanstva o njihovu značaju u životima kazivačica. "Zamišljamo kako će jednog dana Od5do95 postati virtualni muzej ženske usmene povijesti", kazala je Lekić-Fridrih. Projekt se dakle umnaža, širi i poprima nove oblike, a uskoro će prijeći i u izložbeni prostor Galerije Miroslav Kraljević gdje će zagrebačka publika imati prilike vidjeti kako Od5do95 funkcionira u formatu izložbe i kontekstu vizualnih umjetnosti.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Obrisi zamišljenog zajedništva koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 10.06.2020

VEZANE VIJESTI

Piratski, brižno, neposlušno

Piše: Hana Sirovica

Logika dijeljenja, pružanja i solidarnosti danas je iznimno ugrožena, a projekt Piratska skrb propituje mogućnosti otpora takvom stanju.

Ekonomija njege i brige izgradila je zemlju

Razgovarala: Iva Marčetić
O povijesti i utjecaju AFŽ-a, njegovom nestanku te položaju žena danas razgovaramo s Gordanom Stojaković, osnivačicom brojnih ženskih organizacija i inicijativa u Vojvodini.

Radikalno svakodnevna brižnost

Razgovarala: Hana Sirovica
S Theom Prodromidisom razgovaramo o nedavnom udruživanju grčke kulturne zajednice, važnosti solidarnog obrazovanja te sponama umjetnosti i građanstva.