Arhivi, preraspodjele i premjeravanja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Arhivi, preraspodjele i premjeravanja

Izložbu suvremene austrijske fotografije u Zagrebu zajednički organiziraju Hrvatski fotosavez, Camera Austria i nezavisna kustoskinja Vanja Žanko.

09.09.2014 - 02.11.2014 , Zagreb - Klovićevi dvori

Heidrun Holzfeind, Forms in relation to life / filmski isječci o bečkom stambenom naselju Werkbundsiedlung, 2014.

  • A
  • +
  • -

Izložba Arhivi, preraspodjele i premjeravanja se otvara u utorak, 9. rujna u 20 sati u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Na izložbi kustosa Reinharda Brauna i Sandre Križić Roban predstavit će se suvremeni austrijski umjetnici Sabine Bitter & Helmut WeberHeidrun HolzfeindMichael HöpfnerKrüger & PardellerTatiana LecomteChristian MayerKarina NimmerfallNicole Six & Paul PetritschMichael Strasser i Anita Witek

"Nemali broj austrijskih umjetnika služi se fotografijom u svrhe koje nadilaze puko fotografiranje, upuštajući se pritom u izrazito konceptualno, eksperimentalno i procesualno bavljenje tim medijem. U središtu takvih strategija ne nalazi se prvenstveno proizvodnja slika, nego povezivanje uglavnom zatečenih snimaka ili pak dokumentiranje složenih procesa ili konteksta djelovanja. Tu određena uloga pripada arhivima, povijesti, prostorima, politikama i diskursima – fotografija se javlja kao kulturalna tehnika i kulturni artefakt koji konstruira neku reprezentaciju", stoji u najavi izložbe.

U sklopu izložbe, u srijedu, 10. rujna održat će se i razgovor s umjetnicima i kustosima, a izložba ostaje otvorena do 2. studenog i potom gostuje u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek u sklopu manifestacije 5. dani austrijske kulture u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu. 

Arhitektonsko oblikovanje i likovni postav izložbe postpisuje Ana Dana Beroš, za oblikovanje svjetla i grafički dizajn odgovorni su Bojan Gagić i Rafaela Dražić, a izložbu su producirali Predrag Bosnar iz Hrvatskog fotosaveza, Angelika Maierhofer iz organizacije Camera Austria i Vanja Žanko

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 01.09.2014