Arhiviranje modernističke baštine | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Arhiviranje modernističke baštine

Izložba Dokumentiranje grada novosadske fotografkinje Sonje Jankov donosi izbor iz triju serija fotografija arhitekture u Rijeci, Splitu i Ublima.

09.06.2017 - 18.06.2017 , Zagreb - Galerija PM (HDLU)
  • A
  • +
  • -

U petak, 9. lipnja u 19 sati u Galeriji PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvorit će se samostalna izložba Dokumentiranje grada novosadske fotografkinje Sonje Jankov.

Sonja će se predstaviti odabirom fotografija koje su sastavni dio triju novijih serija radova koje se bave arhitekturom u trima obalnim gradovima u Hrvatskoj: Rijeci, Splitu i Ublima. Sve su serije – Fotodokumentacija arhitekture: Rijeka, Kasni modernizam u Splitu i Terra nUBLLIus – obilježene minimalističkim pristupom koji ih lišava dinamike i prisustva ljudi u kadru. Građevine se ovdje doživljavaju kao objekti u procesu arhiviranja, a nebo se koristi kao pozadina za fotografirane objekte. Kadrovi dokumentiraju okruženje industrijske baštine (Rijeka), kasnomodernističke građevine koje su projektirali najugledniji jugoslavenski arhitekti (Split) te one koje su projektirali talijanski ili jugoslavenski arhitekti tijekom 1930-ih (Ubli).

Sonja Jankov (1985.) je samostalna umjetnica i kustosica. U svom se radu koristi umjetničkim medijima (in-situ i/ili site-specific instalacijama, fotografijama, skicama), kao i teorijskim pisanjem kako bi prikazala rezultate svojih istraživanja. Autorica je izložbi i projekata GIF i gradovi, Post-arhiva savremene umetnosti, SPENS i socijalističke sportske dvorane danas, GIF i javni urbani prostori. Izlagala je na 17. Bijenalu mladih umjetnika u Milanu, dio je projekta Future Architecture Platform i autorica brojnih tekstova za izložbene kataloge, akademskih radova i prikaza, kao i likovnih kritika. Živi u Novom Sadu.

Izložba je otvoreno do 18. lipnja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 05.06.2017