Arhiviranje slika i vremena | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Arhiviranje slika i vremena

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb ugostit će prezentaciju, radionicu, izložbe i projekcije na medijskoj fasadi Stanice DIVA ljubljanskog SCCA.

30.10.2014 - 10.11.2014 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti

Projekt Stanica DIVA – arhiviranje slika i vremena gostuje u zagrebačkom MSU od 30. listopada do 10. studenogAutori i suradnici Stanice DIVA - DIVA Station (SCCA-Ljubljana) Barbara Borčić, Dušan Dovč, Ida Hiršenfelder i umjetnica Nika Grabar predstavit će postupke vezane uz produkciju, historizaciju i pretraživanje Stanice DIVA, arhiva slovenske video i medijske umjetnosti. Nakon prezentacije i rasprave prikazat će se i video esej autorice Nike Grabar, DIVA u Galeriji Škuc, u kojemu se tema arhiviranja interpretira kroz prizmu očuvanja sjećanja.

Dva Videospotting video programa pokazat će se po prvi puta u Muzeju suvremene umjetnosti: Industrijski pejzaž po izboru Mihe Colnera i Feedback Loop po izboru Ide Hiršenfelder. Ovo je popis video radova koji će biti prikazani na medijskoj fasadi: Mirko Simič, Parabola (1997); Maja Smrekar, Imaginarium of Electromagnetic Transformations (2009); ZANK (Zemira Alajbegović, Neven Korda), Poppers (1988); Nika Špan, Per aspera ad astra (1999); Luka Dekleva, Sen/za Televizijo/a (2009); Rok Sieberer – Kuri, Technotime (1999); Tanja Vujinović, Extagram / Oscilo (2007); Miha Vipotnik, Video Graphics (1975); Emil Memon, Blue Movie (1983); Luka Dekleva i Luka Prinčič, Singing Bridges Bizovik (2008).

DIVA Station je kompendij SCCA projekata koji teži ka istraživanju, dokumentiranju, arhiviranju, analizi, interpretaciji, prezentaciji, diseminaciji i promociji video i novomedijske umjetnosti putem dokumentarnih, arhivskih i kuriranih programa koji su dostupni online i otvoreni za daljnju suradnju. Stanica DIVA je i partner u projektu GAMA (Gateway to Archives of Media Art, međunarodnoj internetskoj platformi koja okuplja osam europskih video i medijskih arhiva kako bi ih učinila čim vidljivijima i dostupnijima. Sadrži više od 1000 isječaka i radova slovenskih umjetnika (od 1969 do sada) i redovito se ažurira. DIVA je mrežni arhiv sa hipertekstualnom bazom podataka i pretraživačem koji omogućuje otvoreni pristup videu i novomedijskim radovima. S druge strane, Diva Mediatheque, smještena u Projektnoj sobi SCCA i djelomično dostupna na internetu, okuplja oko 500 video i medijskih radova međunarodnih umjetnika i neke od najreprezentativnijih nacionalnih arhivskih video zbirki.

Videospotting je serija kuriranih programa video umjetnosti u Sloveniji koja uključuje prezentacije, izložbe i projekcije u međunarodnim izložbenim prostorima.

Točan program potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.10.2014