Arhiviranje snova | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Arhiviranje snova

Branko Franceschi izabran je za povjerenika 55. Venecijanskog bijenala na kojem će programom Između neba i zemlje Hrvatsku zastupati Kata Mijatović.

Pripremio: Vatroslav Miloš

Kata Mijatović, Spavanje između neba i zemlje

  • A
  • +
  • -

Sastanak Ocjenjivačkog suda za izbor povjerenika koji je održan 18. prosinca, ustanovio je da su svi prispjeli prijedlozi adekvatno odgovorili na propozicije natječaja Ministarstva kulture RH za izbor povjerenika hrvatskog nastupa na 55. Venecijanskom bijenalu, koji će se od 1. lipnja do 24. studenog 2013. održati u Veneciji. Ocjenjivački sud pritom je donio jednoglasnu odluku da se povjerenje ustupi prijedlogu Branka Franceschija da Hrvatsku na 55. Venecijanskom bijenalu zastupa Kata Mijatović s programom naslovljenim Između neba i zemlje.

"Kata Mijatović renomirana je multimedijalna umjetnica čiji se dugogodišnji rad odlikuje iznimnom uravnoteženošću kvalitete i kontinuitetom umjetničkog interesa. Prijedlog pod nazivom 'Između neba i zemlje' temelji se na već postojećem višegodišnjem projektu arhiviranja snova u okviru kojeg autorica sakuplja, bilježi, a potom i koristi za vlastiti umjetnički rad snove drugih ljudi, a koji od 2003. godine postoji i kao on-line baza podataka. Za potrebe nastupa na Bijenalu, taj će se mrežni projekt ažurirati te postaviti kao logično središte izložbene cjeline koja će uključivati prezentaciju drugih radova iz opusa Kate Mijatović koji se neposredno nadovezuju na središnji arhiv snova. Ti radovi su primarno performativnog i ambijentalnog karaktera, te će za ovu priliku biti predstavljeni u vidu prostornih instalacija te video-filmova koji zajedno s centralnim pristupom mrežnoj bazi tvore smisleno i sugestivno okruženje. Projekt također uključuje izvedbeni program", stoji u obrazloženju Ocjenjivačkog suda kojeg su činili Boris Greiner, Ivana Mance, Sabina Salamon, Berislav Šipuš i Zlatko Uzelac.

Na natječaj su pristigle i prijave Leonide Kovač (Nicole Hewitt, Polimetrija i migrirajući glasovi), Suzane Marjanić i Josipa Zankija (Tomislav Brajnović, Tomislav Buntak, Ivica Malčić, Martina Mezak, Robert Sošić, Bojan Šumonja, Borut Šeparović i Vladimir Dodig Trokut, Antropologija slike), Sandre Križić Roban (Marijan Crtalić, Nevidljivi Sisak), Tihomir Milovca (Damir Očko, Sunce sa slomljenim zubima), Kontejnera (Silvio Vujičić, Laboratorij napuštenih znanja), Emila Matešića (Siniša Labrović i Tihomir Matijević, Budućnost pripada prošlosti), Jasne Gluić (Dan Oki i Sandra Sterle, Medij zvan život) i Ane Peraice (Neli Ružić, Getanska knjiga prijevoda).

Svi zaprimljeni prijedlozi kandidata predstavili su umjetničke programe koji su korespondirali sa središnjom temom Bijenala Il Palazzo Enciclopedico umjetničkog direktora Massimilijana Gionija, te ponudili uvjerljivo argumentiran koncept i osmišljenu prezentaciju izložbenog sadržaja.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 07.01.2013