Arhiviranje suvremene hrvatske književnosti | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Arhiviranje suvremene hrvatske književnosti

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige tijekom prvog kvartala 2011. godine četiri nova naslova.

Sada je čitateljima dostupno ukupno 125 naslova, a od četiri objavljena naslova, samo su dva još uvijek dostupna u tiskanom obliku. U istom razdoblju besplatne elektroničke knjige čitalo je 38 tisuća posjetitelja.

Tijekom prvog kvartala 2011. godine objavljene su tri pjesničke zbirke - Anđeli u koroti Ivana Hercega, Glasovne promjene Damira Šodana i Underground Roberta Roklicera - te zbirka književnih prikaza Utočište od riječi Božidara Alajbegovića.

Pitanje zašto objavljuju besplatne elektroničke knjige, poručuju iz DPKM-a, gotovo se neizostavno pojavljuje u svim razgovorima o projektu Besplatne elektroničke knjige, a odgovor na isto ponudio je jedan od autora čiji su naslovi objavljeni u okviru projekta. Radi se o Damiru Šodanu, pjesniku, prevoditelju, dramskom piscu i priređivaču nedavno objavljene antologije suvremene hrvatske "stvarnosne" poezije, naslovljene Drugom stranom. Njegove Glasovne promjene, objavljene u tiskanom obliku 1996. godine, proglašene su jednom od najboljih pjesničkih knjiga te godine i najnovije su izdanje DPKM-a.

"Internetski projekt 'Besplatne elektroničke knjige' već godinama je jedan, ako ne i jedini, sustavan način virtualnog arhiviranja suvremene hrvatske književnosti i već samim tim ne da samo da je vrijedan, nego je i esencijalan način očitovanja brige za očuvanje i propagiranje suvremene hrvatske književnosti", piše Šodan i dodaje: "Budući da smo izloženi sve većoj tržišnoj i medijskoj kulturnoj agresiji koja prijeti posvemašnjom uravnilovkom, ako već ne i entropijom kad je u pitanju estetička valorizacija knjige u suvremenom hrvatskom društvu, funkcija koju BEK obavlja time biva još važnija jer je projekt nastao (i opstao) kao mjesto dodatnog filtriranja, usustavljivanja i promišljanja hrvatske književnosti, mimo ponekad suhoparnih i taksonomično nastrojenih akademskih sistematizacija. BEK je tako na vitalan i kreativan način doprinio 'korigiranju' hrvatskog književnog kanona, takorekući en passant, jer ovdje nije riječ o nasilnom 'historiziranju', nego o dobrodošlom reaktualiziranju suvremene književnosti, pri čemu se pojedinim izdanjima omogućuje da (do)žive i drugi književni život, mimo onog 'bibliotečno-zagrobnog' kakav im je maltene žanrovski otpočetka zagarantiran. I upravo bi taj drugi život knjiga na internetu, virtualan ali interaktivan i last but not least – besplatan, mogao po svoj prilici dugoročno itekako doprinijeti dugovječnosti knjige kao medija koja i po izmještanju iz Guttenbergove galaksije pokazuje da je dovoljno žilav fenomen koji bez problema opstaje i u novim, radikalnim uvjetima u kojima je lišen čak i svoje fizičke, prostorne prisutnosti. Mišljenja sam da će tek narednih godina, kad se stvori poveća kritčna masa izdanja dostupnih na stranicama BEK-a, taj projekt pokazati svoju pravu vrijednost koju u ovom trenutku možda svi u dovoljnoj mjeri i ne prepoznaju". 

DPKM planira u 2011. godini objaviti još šest novih naslova: Dok prelazim asfalt Krešimira MićanovićaKrila u koferu Borisa BeckaSlijeganje ramenima Tvrtka VukovićaSnagu utopije Dražena ŠimlešeEkskurziju Nevena Ušumovića i Walden Henryja Davida Thoreaua

Izvor: DPKM
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.04.2011