Art history on the centre and periphery | kulturpunkt

Natječaji Edukacija

<

Art history on the centre and periphery

Međunarodna konferencija u organizaciji Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske fokusirat će se na paradigmu centra i periferije u povijesti umjetnosti temeljene na radu Ljube Karamana.

ROK: 25.01.2022
  • A
  • +
  • -

Međunarodna konferencija Art history and discourse on the centre and periphery: An homage to Ljubo Karaman (1886 – 1971) u organizaciji Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske fokusirat će se na paradigmu centra i periferije u kontekstu povijesti umjetnosti temeljene na radu Ljube Karamana.

Karaman (1886. – 1971.) je bio hrvatski povjesničar umjetnosti, čiji teorijski i praktični rad je snažno obilježio formativno razdoblje povijesti umjetnosti i konzervatorsku struku u Hrvatskoj u razdoblju između dvaju svjetskih ratova, kao i u neposrednom poraću. Njegov najvažniji doprinos općoj povijesti umjetnosti sadržan je u teorijskom razmatranju pojma periferije. Karamanova studija Einwirkung des einheimischen Milieus auf die Entwicklung der Kunst in den kroatischen Ländern (Zagreb: Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, 1963.) međunarodno je priznat doprinos promišljanju jedne od ključnih tema u suvremenoj povijesti umjetnosti i teoriji kulture.

Suvremeno kritičko promišljanje umjetnosti kreće se u smjeru dekonstrukcije ideološki manipuliranog dualizma u vrednovanju kulturne proizvodnje na "periferiji". Takva manipulacija perpetuira paradigme odnosa moći i utjecaja, koji su diktirani iz centara koji ih proizvode. Konferencija, koja će se održati u Zagrebu od 19. do 21. svibnja 2022. godine, nastojat će doprinijeti kritičkoj refleksiji o izvorima, primjernama i izazovima te dualističke paradigme, primarno u povijesti umjetnosti između Jadrana i središnje Europe, koji su u fokusu Karamanovog rada.

Prijave za sudjelovanje šalju se putem online obrasca, na kojem su dostupne i detaljnije informacije o konferenciji, najkasnije do 25. siječnja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 30.11.2021