Art Metamedia 10.01 | kulturpunkt

Najave Festival

<

Art Metamedia 10.01

Program galerije Nano - ArtMetamedia u svojoj desetoj godini sažima se u festivalsku formu i seli iz galerije u svima dostupna urbana područja gradova Zagreba i Berlina.

19.09.2015 - 20.09.2015 , Zagreb - Studentski centar
  • A
  • +
  • -

"U prvom dijelu festivala 15 suvremenih umjetnika predstavlja svoje radove projicirane na mjesta reklamnih panoa na pročelju Studentskog centra, gdje će prolaznici u Savskoj ulici vidjeti jedan neobičan friz. Na neobične prizore u Savskoj, kako god nevjerojatni bili, već smo, nažalost, navikli. No, ovdje nema šatora, zapravo - koristi se već postojeća infrastruktura jumbo plakata koji i inače komuniciraju kulturni sadržaj koji se nalazi unutar trokuta, iza uvučenog zida koji ga skriva. Prepoznatljivi friz (kulturnih) reklama, pretvara se u projekcijsko platno na kojem će se predstaviti presjek suvremenog hrvatskog video- stvaralaštva u odabiru Martine Mezak i Božidara Katića. Prisutni i kao autori radova, poveznica su u još jednom: oni, naime, kao i dio odabranih umjetnika, borave / žive u Berlinu te će ti radovi, nakon Zagreba, preseliti u berlinsku galeriju Kreuzberg Pavilion.

Petnaest autora različitih je poetika, pa je presjek zanimljiv jer omogućava komparaciju suvremenih tema, autora različitih generacija, obrazovnih pozadina i pristupa videu. U pojedinim izborima suvremenost je očita u problematiziranju aktualnih političkih tema migracije, državničkih figura i propalih revolucija ili uličnih pobuna (Ana Bilankov, Marko Marković, Nika Radić). Nina Kurtela video koristi kao dokument višemjesčnog performativnog čina u kojem svjedoči preobrazbi autobusne remize u plesni centar u Berlinu, a dio umjetnika digitalnim medijem tvore (auto)refleksivne radove propitujući univerzalne teme prirode i svjesnosti (Davor Sanvincenti, Martina Mezak)", stoji u najavi festivala.

Umjetnici prvog izdanja Art Metamedia festivala su Ana Bilankov, Ingeborg Fuelepp i Heiko Daxl, Božidar Katić, Vikenti Komitski, Nina Kurtela, Marko Marković, Martina Mezak, Davor Mezak i Danko Friščić, Nika Radić, Lina Rica, Davor Sanvincenti, Goran Škofić i Josip Zanki.

Festival će biti održan 19. i 20. rujna u Studentskom centru u Zagrebu.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 18.09.2015