Asimetrični odnosi realiteta | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Asimetrični odnosi realiteta

Serija fotografija Jasenka Rasola prikazuje hotelski kompleks Haludovo arhitekta Borisa Magaša u Malinskoj na otoku Krku.

19.04.2016 - 10.05.2016 , Zagreb - Galerija Prozori (Knjižnica S.S. Kranjčevića)
  • A
  • +
  • -

Galerija Prozori poziva na izložbu Jasenka Rasola pod nazivom Distopija.

Serija fotografija Jasenka Rasola prikazuje hotelski kompleks Haludovo arhitekta Borisa Magaša u Malinskoj na otoku Krku. Nekadašnji turistički raj, ekskluzivni resort sretno lociran, kako to naglašavuju natpisi iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća, tek "nekoliko milja južno od Trsta i točno nasuprot Venecije" transformirao se do danas u apokaliptični krajolik koji, napušten i devastiran, svjedoči o traljavim ugovorima tranzicijskih privatizacija. 

No, ne radi se ovdje samo o mutnoj ekonomiji prijelaznih društva već o mogućoj budućoj slici bilo kojega mjesta na jadranskoj obali. Pritom je distopijski prizor razornog sraza invazivne prirode i arhitekture koja se pod njom urušava, metaforička projekcija neravnoteža i asimetričnih odnosa realiteta u kojemu živimo.

Izložba se može pogledati od 19. travnja do 10. svibnja kada će se, uz zatvaranje, održati "Razgovori u Prozorima" s Marojem Mrduljašem.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.04.2016