Atlas podrhtavanjâ | kulturpunkt

Najave Projekt

<

Atlas podrhtavanjâ

Međunarodni umjetnički projekt prati transformacije rada i lokalnih zajednica u procesu povijesne tranzicije proizvodnje tekstila.

08.11.2013 - 11.11.2013 , Zagreb - Pogon Jedinstvo
  • A
  • +
  • -

Atlas podrhtavanjâ, uzimajući za središnji motiv prethodnika današnjih računala – Jacquardov tkalački stan, susret je žive izvedbe narodnih napjeva i digitalne modulacije zvuka. Jacquardov tkalački stan tehnološki je izum 19. stoljeća. Mehanički stroj na kojem su se tkanje i dezeni programirali pomoću bušenih kartica. Instrument koji će obilježiti i industrijsko doba i razvoj računala u modernim vremenima.

Polazeći od napjeva koje su skladali i pjevali prvo rukotvorci za tkalačkim stanovima, a kasnije radništvo u tvornicama tekstila, Atlas podrhtavanjâ prati transformacije rada i lokalnih zajednica u procesu povijesne tranzicije proizvodnje tekstila, od obrta preko tvornice industrijskog doba pogonjene parom i radom žena i djece do današnjeg zatvaranja pogona diljem Europe. 

Tekstilna proizvodnja seli se u zone jeftinijeg rada, koordinirana računalno integriranim globalnim tržištem. Platno se i danas tkaje, ali najčešće negdje drugdje. Tradicijski napjevi tekstilne proizvodnje eho su rada prethodnih generacija, mapa njegovog društvenog, političkog i tehnološkog sjećanja.

Eho odjekuje i iz afektivnih podrhtaja izvođača, koji uživo moduliraju njegovu vokalnu izvedbu i pri svakoj novoj izvedbi stvaraju jedinstvenu varijaciju djela. Na svakoj novoj lokaciji, sa svakom novom varijacijom Atlas podrhtavanjâ mapirat će evoluciju otpjevanog materijala, njegove transformacije prema izvođačevom afektivnom stanju, reakciji publike i prostoru u kojem se odvija, rezultirajući jednom otvorenom kartografijom susretâ.

Pogon poziva zainteresirane na javne izvedbe međunarodnog umjetničkog projekta Atlas podrhtavanjâ, koja će se održati 8, 9. i 10. studenog, s početkom u 20 satiKroz tradicijske napjeve tkalaca i njihove digitalne modulacije provest će vas Phil Hession, Ivana Ivković, Christian Cherene i Ivan Marušić Klif.

Ulaz je slobodan, ali je broj mjesta ograničen - svoj dolazak potvrdite do srijede 6. studenog na adresu elektroničke pošte ili na broj telefona 095 872 3563.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 04.11.2013