Audio vodstvo: Deset godina poslije | kulturpunkt

Audio

Audio vodstvo: Deset godina poslije

Autorica: Željana Karlović

Antun Maračić proveo nas je kroz izložbu kojom se u Galeriji Forum obilježava deseta godišnjica smrti Željka Jermana, jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika.

  • A
  • +
  • -

Kulturpunkt.hr u sklopu rubrike Podcast predstavlja audio vodiče kroz izložbe suvremene umjetnosti u organizaciji aktera koji djeluju na nezavisnoj kulturnoj sceni.

Od 8. do 30. srpnja u Galeriji Forum otvorena je izložba Željko Jerman - deset godina poslije. "Prošlo je deset godina od prerane smrti Željka Jermana, jednog od najradikalnijih i najhrabrijih hrvatskih suvremenih umjetnika. Bio je neumoljivi nonkonformist, kako u životu tako i u radu. Kao buntovno 'dijete 68.' nastojao je širiti granice te, redovno nezadovoljan učinjenim, uvijek kretao dalje u negiranju konvencionalnih uzusa, građanskih zahtjeva i poimanja umjetnosti. Njegovi radovi bili su djelatni izraz otpora prema ljepuškastom, urednom, primjenjenom, upotrebljivom .... Sadržavali su prvenstveno čežnju za istinitim, za (samo)spoznajnim, svjedočili osobni ulog uz razotkrivanje bez ostatka", napisao je u predgovoru kustos Antun Maračić koji nas je i proveo kroz izložbu.

Podcast je snimila i pripremila Željana Karlović.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 14.07.2016