Audio vodstvo: Fazni pomak | kulturpunkt

Audio

Audio vodstvo: Fazni pomak

Autorica: Martina Kontošić

Umjetnik Ivan Marušić Klif govori o svom radu Fazni pomak, multimedijalnoj instalaciji izloženoj u Galeriji Miroslav Kraljević.

Kulturpunkt.hr u sklopu rubrike Podcast predstavlja audio vodiče kroz izložbe suvremene umjetnosti u organizaciji aktera koji djeluju na nezavisnoj kulturnoj sceni.

Do srijede 31. svibnja u Galeriji Miroslav Kraljević možete pogledati multimedijalnu instalaciju Ivana Marušića Klifa. Preuzimajući ideju faznog pomaka iz tehničkih znanosti, Klif je umjetnički adresira na dvjema razinama: prostornoj i vremenskoj. Instalacija se sastoji od kamera razmještenih duž istog pravca, čiji se pokreti događaju s vremenskom odgodom. Za razliku od većine Klifovih instalacija koje evociraju tehnološki spektakl, ovdje se odlučio za reduciraniji pristup: u prostoru se nalazi stol s televizorima, a pred njim se nalazi stolac - poziv posjetiteljima da uzmu vremena i promatraju. Kamere snimaju objekte u prostoru i njihove sjene, detalje arhitekture i poneki crtež na zidu. Kako uvijek snimaju isti objekt, ali iz različitih kuteva, stvara se dojam pokreta ili zamrznutih kadrova neke pokretne sekvence, sugerirajući narativnost, no takvu narativnost koja je uvijek proizvod slučajnosti.

Kroz postav instalacije proveo nas je sam umjetnik.

Podcast je snimila i pripremila Martina Kontošić.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 25.05.2017