Audio vodstvo: Killing, Arranging, Walking | kulturpunkt

Audio

Audio vodstvo: Killing, Arranging, Walking

Autorica: Martina Kontošić

Petra Mrša izložbom Killing, Arranging, Walking radi otklon od romantizirane slike prirode preispitujući “prevođenje” prirodnih pojava, bića i zakonitosti u svijet kulture.

  • A
  • +
  • -

Kulturpunkt.hr u sklopu rubrike Podcast predstavlja audiovodiče kroz izložbe suvremene umjetnosti u organizaciji aktera koji djeluju na nezavisnoj kulturnoj sceni.

Izložbom u Galeriji Spot, kao i u nekim drugim svojim radovima, Petra Mrša se bavi načinima i okolnostima stjecanja znanja te njihovog propitivanja. Kao sociologinja i psihologinja koja je na Akademiji dramskih umjetnosti završila snimanje i fotografiju, u radu usklađuje istraživački i znanstveni pristup s onim proisteklim iz umjetničkog iskustva i metodologije. Izložba Killing, Arranging, Walking, koju čine fotografije, album iz prirode ekstrahiranih biljaka i životinja te polu-fikcionalni video dnevnik, prema riječima kustosice Jelene Pašić "ukazuje na činjenicu da je lišavanje uobičajenih reprezentacijskih modela njihove navodne neutralne pozicije i otkrivanje prikrivenog nasilja što leži u naizgled bezazlenim postupcima jedan od temeljnih preduvjeta za dubinsku i prijeko potrebnu promjenu načina na koji pristupamo prirodi".

Izložbu kroz koju nas je provela autorica moguće je posjetiti do 27. rujna. Podcast je snimila i pripremila Martina Kontošić.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 20.09.2019