Audio vodstvo: PROLAZI VREMENA | kulturpunkt

Audio

Audio vodstvo: PROLAZI VREMENA

Autorica: Marija Krstanović

Ksenija Jurinec vodi nas kroz izložbu "Prolazi vremena: Haustori i stubišta Donjeg grada" koja potiče na valorizaciju i promišljanje kvalitetnijeg održavanja arhitektonske baštine.

  • A
  • +
  • -

Izložba Prolazi vremena: Haustori i stubišta Donjeg grada, autorica Mirande Herceg i Ksenije Jurinec, još je jedna suradnja ovog tandema vičnog terenskom istraživanju zagrebačkih lokaliteta. Ovaj put za temu izložbe odabiru donjogradske haustore i stubišta, objekte za koje su vezane privatno, kao stanovnice navedene četvrti te profesionalno, kao dizajnerice koje zanima oprema javnih i zajedničkih prostora. Kroz interakciju sa stanarima višestambenih zgrada, autorice dokumentiraju njihovu razinu svijesti o značaju dijeljenih stambenih interijera koji pritajeno formiraju osjećaj pripadništva određenoj mikro-zajednici, te što im uopće predstavlja takva vrsta baštine smještena na granici javnog i privatnog.

Prolazi vremena, HDD galerija, 2022. (foto: Ksenija Jurinec)

Kroz postav otvoren do 30. prosinca u HDD galeriji provela nas je multidisciplinarna dizajnerica Ksenija Jurinec. U emisiji je korišten zvuk eksperimentalnog filma Hotel za pse (2007.) Mirande Herceg.

Donjogradski haustori i stubišta polazna su točka za niz pitanja objedinjenih u anketi u kojoj autorice istražuju moguća praktična rješenja sve kompleksnijih problema koji nas okružuju te vas stoga pozivaju da ispunite anketu i uz odgovore na pitanja predložite i potaknete rješenja.

Snimila: Marija Krstanović
Fotografija: Ksenija Jurinec

Kulturpunkt.hr u sklopu rubrike Podcast predstavlja audiovodiče kroz izložbe suvremene umjetnosti u organizaciji aktera koji djeluju na nezavisnoj kulturnoj sceni.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 27.12.2022