Audio vodstvo: Što želiš zaboraviti? | kulturpunkt

Audio

Audio vodstvo: Što želiš zaboraviti?

Autorica: Željana Karlović

Umjetnica Jovana Popić provela nas je kroz izložbu koja je povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta otvorena u Galeriji Bačva HDLU-a.

Projekt Što želiš zaboraviti? umjetnice s berlinskom adresom Jovane Popić održava se povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta (27.01.2017.), a autorica ga premijerno predstavlja u Galeriji Bačva HDLU-a.

Što želiš zaboraviti? bavi se pitanjem memorije. Koristi umjetnost kao tehniku pamćenja u istraživanju “posrednih prostora” između pamćenja i zaborava, na individualnoj i kolektivnoj razini, unutar vremenskih dimenzija prošlosti i budućnosti. Instalacija se sastoji od pet uvećanih interpretacija ljudskog kralješka, koje označavaju gigantsko ljudsko tijelo kao simbol najizravnijeg nositelja identiteta. Jedinstveno, individualno i subjektivno tijelo susreće se s kolektivnim “tijelom” zajednice na razmeđu vizualne i akustične dimenzije ovog rada: svaki kralježak nosi nevidljivi zvučnik, koji prenosi osobna svjedočanstva žrtava (ili potomaka žrtava) Holokausta, porijeklom iz tri glavna grada bivše Jugoslavije. Zvučna instalacija asocijativno uključuje promatrača u dijalog te ga/ju potiče na refleksije o specifičnom sadržaju pamćenja, kao dio složenijeg estetskog iskustva.

Kroz izložbu Što želiš zaboraviti? provela nas je umjetnica Jovana Popić, a posjetiti je možete do 5. veljače.

Podcast je snimila i pripremila Željana Karlović.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 31.01.2017