Auralna mitografija | kulturpunkt

Najave Performans

<

Auralna mitografija

Performans Nike Mihaljevića i Soft Templea II javna je rekonstrukcija njihovog hermetičnog umjetničkog rada.

06.11.2014 - 07.11.2014 , Split - Beton kino, Split - Galerija MKC
  • A
  • +
  • -

Multimedijalni kulturni centar Split poziva na performans Nike Mihaljevića i Soft Templea II pod nazivom Cruciverbia de Molli Templo II, u sklopu ciklusa Zvuk-objekt, u galeriji MKC Split, u petak, 7. studenog, u 19.30 sati, te na razgovor s umjetnikom u Beton kinu Doma mladih, u četvrtak, 6. studenog, u 12 sati.

Autori se u zajedničkom radu služe metodom tzv. auralne mitografije koja podrazumijeva kombiniranje postupaka  poput dekonstruiranja dostupnih muzičkih artefakata, improvizacije na analognom sintesajzeru te istraživanja zvučne komponente svakodnevnih rituala u kontekstu performansa  u privatnim kućnim ambijentima, za čijeg se trajanja dokida razdvojenost banalnog i transcedentnog. Performans Cruciverbia de Molli Templo II koji će se izvesti u galeriji MKCa biti će javna rekonstrukcija njihovog hermetičnog umjetničkog rada, a nadovezuje se na ranije radove s tzv. amplificiranom olovkom. U središtu pozornosti su akustička svojstva ovog običnog upotrebnog predmeta, ovaj put u kontekstu rješavanja križaljke iz jednog enigmatskog časopisa. 

Niko Mihaljević (rođ. 1985. u Splitu) je multimedijalni umjetnik i dizajner vizualnih komunikacija. U svojoj umjetničkoj praksi se fokusira na bilježenje, arhiviranje, reinterpretaciju i mitologizaciju svakidašnjih objekata i situacija, služeći se pritom različitim medijima s naglaskom na konceptualnu zvučnu kompoziciju, performans, tekst i knjige umjetnika.

Soft Temple II je auralni mitograf i samouki muzičar čiji dosadašnji radovi uključuju recital za analogni sintesajzer These Times Are The Ancient Times te zbirku književnih crtica Contemporaneae dictae de Molli Templo II.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.10.2014