Autentično i jedinstveno stvaralaštvo | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Autentično i jedinstveno stvaralaštvo

Američki punk pionir Grant Hart će u sklopu europske mini turneje posjetiti Rijeku, Split i Zagreb, uz glazbenu pratnju članova zagrebačkog benda ESC Life.

  • A
  • +
  • -

Prema mnogima najvažniji i najvrijedniji uspjeh Granta Harta osnivanje je melodičnog hardcore benda Hüsker Dü 1979. godine, s Bobom Mouldom i Gregom Nortonom. Hart se s punim pravom smatra  ključnom osobom suvremene američke glazbe jer je kao suosnivač, bubnjar, pjevač i autor nekih od najljepših pjesama iz ostavštine kultnih Hüsker Dü ostavio neizbrisiv trag na rock glazbi protekla tri desetljeća. Svojim ogromnim skladateljskim darom i nepogrešivim osjećajem za pop melodiju, najčešće dobro zakamufliranom pod zidom gitarske buke, postavio je temelje onoga što je danas poznato kao indie rock.  

Uz Hüsker Dü, Grant je bio lider zapaženog benda Nova Mob s kojim je snimio dva studijska albuma, jedan EP i veći broj singlova. Solo karijeru započeo je već kao tinejdžer, a do danas je snimio pet studijskih albuma i četiri EP izdanja. Njegov posljednji album The Argument bio je velik korak u njegovoj karijeri kojim je nadmašio sve svoje prijašnje napore, stvarajući album inspiriran epom Johna Miltona Izgubljeni raj; album je to koncipiran na temelju različitih, isprepletenih cjelina koje se tematski protežu od Kopernika do Duchampa, te od Bessie Smith do Loua Reeda.

Prateći bend koji će nastupiti s Hartom na žednouhoj mini europskoj turneji čine četiri iskusna zagrebačka underground glazbenika (Hemendex, Man Zero, St!llness, Umor ) koji trenutno kroz bend ESC Life ispoljavaju svoju veliku ljubav prema glasnom zvuku  gitare, pop melodijama i starim punk pločama. 

Osim Rijeke 15. listopada (Klub Palach), Splita 16. listopada (Judino drvo) i Zagreba 23. listopada (Močvara), Grant Hart & Band nastupit će u Beču, Beogradu, Skopju i Sofiji. 

Izvor: Žedno uho

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 02.10.2014