Autistične improvizacije u baršunastim aranžmanima | kulturpunkt

Najave Koncert

<

Autistične improvizacije u baršunastim aranžmanima

Na posljednjoj Začaranoj Močvari ove godine gostuju dva prijateljska benda, Radost! i Ti, ja i moja mama.

14.12.2017 , Zagreb - Močvara

Na posljednjoj Začaranoj Močvari ove godine, u četvrtak, 14. prosinca gostuju dva prijateljska benda, Radost! i Ti, ja i moja mama.

Radost! je zagrebački free rock sastav aktivan na sceni nešto više od deset godina. Do danas su objavili pet studijskih i jedan živi album, od čega posljednja dva u 2017. godini – od kritike zapaženi U zoni (s gostovanjima Branimira Norca, Ivana Ščapeca, Nine Romić, Zvonke Obajdin, Ivane Dragičević i Hrvoja NIkšića) te upravo izašli album s glazbom iz predstave Zlatna medalja Vesne Mačković. Radost svira u klasičnoj rock postavi (dvije gitare, bas, bubnjevi) i u svom studiju Radost! snima kolektivne improvizacije (metoda preuzeta od kraut rocka) koje kasnije oblikuju u pjesme.

Bend se bavi istraživanjem zvuka i ritma, te propitivanjem ljudskih odnosa – veze onih koji nešto izvode i onih koji to (ne) gledaju i (ne) slušaju, i koje to (ne) zanima. Nastup u Močvari donijet će, kako to kaže sam bend, "autistične improvizacije u baršunastim aranžmanima", s naracijom s temama smrti, užasa, humora, sporta i obitelji, kao i neke, gotovo normalne, prethodno snimljene pjesme. Na koncertu je moguće gostovanje nekog od prethodnih ili budućih suradnika, ali to se ne može sa sigurnošću potvrditi. Na koncertu bi se moglo dogoditi bilo što, a najvjerojatnije i hoće.

"Ima nešto jako meditativno u ovome, neka prirodna dinamika koja me ljulja i tješi. Postigle ste nešto neobično i dragocjeno: iako su teme naizgled depresivne, a muzika melankolična, sve skupa ima neki sjaj, jasnu crtu radosti, neiskazane i prigušene, ali jako prisutne. Stvari su odlično aranžirane, zvuk je točan, odgovara pjesmama, gitaristica je izvrsna. U tekstovima sam se našao do kraja, to je valjda generacijski, ali mislim da su dovoljno otvoreni i univerzalni za bilo koga. Izvrsno, bravo!"

Ove riječi za prvo izdanje benda Ti, ja i moja mama napisao je pokojni Ante Perković i to je možda i najtočniji i najdirektniji opis glazbe koju stvaraju. Ovaj alternativni pop bend je osnovan u Zagrebu 2015. godine, a kreativnu okosnicu čine klavijaturistica Ana Opalić i gitaristica Sandra Sobočanec. Uz njih tu su pjevačica Martina Zvonić (U pol' 9 kod Sabe), basistica Helena Ernoić i Berko Muratović (Jinx) na bubnjevima. Debitirali su EP-em Gurni me u valove objavljenim prošle godine, a za travanj 2018. najavljuju i album pod nazivom Teška kao dno.

Koncert počinje u 22 sata, a upad je 30 kuna

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 13.12.2017